28. srpnja 1938. - Rođen Arsen Dedić

Pjesnik, skladatelj, kantautor, glumac, slikar i bard! Sve je te epitete tijekom života dobio Arsen Dedić, vjerojatno najdarovitija osoba posljednjih pedeset godina hrvatske kulture.

Rođen je 28. srpnja 1938. u Šibeniku. Kao poštovatelj najvećih svjetskih kantautora, poput Jacquesa Brela, Sergia Endriga, Leonarda Cohena te Bulata Okudžave i Vladimira Visockog, u hrvatski i širi jugoslavenski kulturni prostor unio je pjevanje u prvom licu – toliko suprotno dogmatskoj matrici socijalističke kulture. Od prve zbirke pjesama Brod u boci pa sve do Goranova vijenca za cjelokupni poetski rad, Arsen Dedić postao je ključna figura poetskog izražaja koji je odavno nadišao geografske i generacijske okvire.

Pisao je za djecu i odrasle, kazalište i televiziju, a okušao se i kao filmski glumac. Ako je po nečemu stajao rame uz rame s najvećima u svijetu, onda je to svakako njegova filmska glazba. Kod kuće doživljena ponajprije kao primijenjena, u svijetu ne prestaje izazivati divljenje. Dedić je domaću filmsku glazbu postavio uz bok najvećim skladateljima, poput Bernarda Herrmanna, Miklosa Rosze ili Franza Waxmanna.

Surađivao je s mnogim pjesnicima, glazbenicima i pjevačima, a supruga Gabi i sin Matija, osigurali su mu kreativnu inspiraciju koju je publika doslovce obožavala. Ostavivši iza sebe golem opus, Arsen Dedić jedan je od onih ljudi koje je europska i svjetska kultura dobila samo jednom. Premio Tenco, nagrada za autorsku šansonu, koja je Dediću uručena u San Remu 1982., to je zauvijek i potvrdila.