Sami pripremite sladoled!

Sladoled je omiljena ljetna poslastica koju smo pripremili u studiju emisije Dobro jutro, Hrvatska s Marijom Gačić, voditeljicom Studija za radionice kuhanja.

Marija Gačić sutra će voditi besplatnu radionicu izrade sladoleda u 18 sati u Kitchen Studiju na zagrebačkom Velesajmu.

Pripemite sami hladno slatko zadovoljstvo i guštajte bez grižnje savjesti!

Sladoled od prirodnog soka

Način pripreme:
Iscijedite sok iz voća po želji u sokovniku. Dodajte med ili sladilo po želji manje slatkom voću ili soku od zelenog lisnatog povrća. Ako izlijete sok u posudice za sladoled i smrznete ga, sladoled je gotov. Iscijeđeni sok možete smrznuti u široj posudi i zatim ga „izgrebati" vilicom.

Voćni krem sladoled - aparat za sladoled

Način pripreme:
U kalupe za led naliti jogurt. U svaki kalup staviti 1 malinu, kupinu, borovnicu ili neko drugo voće po želji. Zamrznuti u ledenici na minimalno 6 sati. U sokovnik umetnuti sito za sladoled. Upaliti sokovnik i umetati jednu po jednu kocku jogurta s voćem. Poslužiti odmah.

Sladoled od vanilije

300 ml kondenziranog mlijeka. 150 ml vrhnja za šlag, mahun vanilije, 4 žumanjka, 100 g sitnog šećera.

Način pripreme: Izlijte mlijeko i vrhnje u posudu. Razrežite mahunu vanilije po dužini i ostružite sjemenke vrhom noža u posudu. Ubacite mahunu i pustite da zakuha. Dobro izmiješajte žumanjke i šećer u posebnoj zdjeli. Izlijte mlijeko i vrhnje u zdjelu s jajima uz neprestano miješanje. Vratite u posudu i kuhajte, neprestano miješajući, dok se smjesa ne zgusne. Testirajte tako da umočite žlicu koja bi cijela trebala biti prekrivena smjesom. Maknite s vatre i izlijte u veliku zdjelu. Maknite mahunu vanilije i ostavite da se hladi 4 do 6 sati u hladnjaku. Nakon što je smjesa dobro ohlađena, upalite sladoledar. Izlijte smjesu kroz otvor. Zamrzavajte 20-30 minuta, dok smjesa ne dosegne željenu konzistenciju. Odmah poslužite sladoled, ili ga čuvajte u ledenici u prikladnom spremniku.