Znameniti.hr nudi digitalizirana djela velikana hrvatske kulture

Koliko puta ste pronašli podatak na internetu a da niste bili sigurni u njegovu točnost? Koliko puta ste htjeli preuzeti neki sadržaj a da niste znali smijete li to učiniti? U slučaju ličnosti iz hrvatske povijesti, takve dileme trebao bi dokinuti portal Znameniti.hr.

Kulturni portal Znameniti posvećen je znamenitim osobama iz kulturnog, umjetničkog, znanstvenog i javnog života. Projekt je pokrenula Knjižnica Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, a pridružile su joj se druge kulturne i znanstvene ustanove. Na početku njih šest koje su se koristile istim informatičkim programom.

- To je gradivo iz knjižnica, arhiva, muzeja, dokumentacijsko gradivo. Desilo se da je na jednom mjestu moguće bilo okupiti različite vrste gradiva. Do sada je obrađeno 55 osoba, riječ je o ukupno 10.000 zapisa. Kriterij je bio postaviti dokumente koji su već bili digitalizirani u matičnim ustanovama. U jednom trenutku primijećeno je da prevladavaju muškarci pa je u sklopu projekta Znamenite Hrvatice na portal postavljeno i prvo žensko ime: Ivana Brlić Mažuranić. Danas ih je desetak i projekt se širi, ističe doc. dr. sc. Vlatka Lemić.

Iako je portal nastao u okrilju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti - namijenjen je svima. Od znanstvenika do učenika.

- Mi ga jako populariziramo ne samo za znanstvena i kulturna istraživanja već i u nastavi. Takve vrste portala želimo, takve sadržaje koji dolaze iz znanstvenih ustanova dakle, provjereno. Na taj način upoznajemo djecu sa njima i uvesti što više nastavnika, dodaje doc. dr. sc. Vlatka Lemić.

Iz udobnosti vlastita doma, bez obilaska institucija, preko svojeg računala možete pristupiti tekstovnoj, slikovnoj, zvučnoj i videograđi. Za onu za koju postoje autorska prava ili neki drugi oblik zaštite - na portalu ćete dobiti sve dodatne informacije te tako skratiti put do izvora i stranputice do neovlaštenog ili krivog korištenja intelektualnog vlasništva. Portal Znameniti preporuka je za sve željne informacija na njihovu izvoru.