Dubrovačka puca i konavoske verižice rukom rađene

Ovo je priča o obiteljskoj obrtničkoj tradiciji. Danas kada na tržištu prevladava masovna proizvodnja, sve se više cijeni vrijednost ručnog rada.

Tradicionalni način izrade dubrovačkog nakita zanimljiv je i turistima.
Ovo je konavoska puca. Matija Vierda izrađuje je po starinski, na isti način kao dubrovački zlatari u 14. stoljeću, istim alatima i tehnikama.

- Radimo i žicu. Od početka do kraja što inače nije slučaj. Za izradit pucu treba 2 dana, a u 2 dana može se izlit 500,600 komada današnjom tehnologijom koja je masovna. To nije ruka. I ovo nije made in China, naglašava Matija Vierda, majstor zlatar.

Obiteljsku tradiciju nastavlja sin Giorgio. Izrada je složena. Zahtijeva sate mukotrpnog rada. I učenja. Nije lako postići preciznost i sigurnost ruke. 
U to smo se uvjerili u Etnografskom muzeju. U šezdesetak minutra turistima predstavljaju način izrade tradicijskog nakita. Otkrivaju ono što, čini se, ne znaju ni Dubrovčani.

- Zato što su ljudi zaboravli za što je služila konavoska puca. Služila je da se zatvori kolar. Pokušavamo nas dvojica objasnit gdje se nalazila na nošnji, za što je služila, govori Matija.

Puca je nekad mnogo govorila o ženi. Danas bi to bio status na Facebooku.

- Da li je bila udata da li je bila zaručena, koji dio faze godine, ističe Giorgio Vierda.

Turisti iznenađeni. Začuđeni. Zadivljeni.

Ipak, danas kada je nakit dubrovačkog kraja prestiž, a konavoske verižice nose žene diljem svijeta - tek rijetki prkose masovnoj proizvodnji - i čuvaju tradicionalni način izrade.