Tajna uspjeha - priroda, hrana i Casanova

Jedan od turističkih bisera Istre je Vrsar. Nekoć pretežno ribarsko mjesto, u posljednjih se pet desetljeća preobrazilo u poznato turističko središte, koje mnogi i ove sezone rado biraju za svoj odmor.

Mir, netaknuta priroda, gastronomija, zabava, sport pun su pogodak. Vrsar sve to nudi.

- Treći put s obitelji ljetujem u Vrsaru. Vratit ću se i iduće godine. Sviđa nam se gradić. Ljudi su jako gostoljubivi, govori Loredana, turistica iz Italije.

Ove je sezone u Vrsaru gostiju malo manje nego lani, no očekuje se da će se manjak nadoknaditi u kolovozu. 70 posto noćenja ostvaruje se u kampovima.

- Dolazim u Koversadu od 1981. godine. Sa mnom je stigla cijela obitelji, moji sinovi i unuci. Koversada je moj drugi dom, tu pronalazim mir, daleko od gradske vreve i stresa, rekao je Paul, turist iz Njemačke

- Ovdje imamo jako puno naših starih gostiju koji su naši vjerni posjetioci već puno godina. Čak iz gereracije u generaciju se vraćaju i sad su nam došli i neki novi gosti, govori Sannja Šćulac, upraviteljica u kampu.

Vrsar svoj turizam gradi na tradiciji i kulturno-povijesnoj baštini.

- Posebno zanimljiv je od lani i Casanova tour. Casanova tour je svojevrsni nastavak Casanova festa, a to su manifestacije koje se oslanjaju na činjenicu da je Vrsar u 18 stoljeću dva puta posjetio slavni pustolov i ljubavnik Giacomo Casanova, ističe Natalija Vugrinec, direktorica TZ-a Vrsara.

Vrsar se pozicionirao i kao odredište izvorne gastronomije uključivši se u europski projekt "Uživam tradiciju".

U sklopu projekta u Vrsaru se održava i Stari sajam pod Kaštelom, manifestacija koja vraća život u starogradsku jezgru te privlači brojne turiste.