2. kolovoza 1922. - Umro Aleksandar Graham Bell

Bez telefona moderni je svijet već odavno nezamisliv. Danas, kada su brojem mobilni telefoni premašili fiksne, a internetom svakodnevno kruže milijarde informacija, telefonska industrija jedna je od najmoćnijih na svijetu.

U tehnološkoj revoluciji telefon je dobio važnost kakvu njegov izumitelj nije mogao ni sanjati. A on je bio Škot, zvao se Alexander Graham Bell i umro je 2. kolovoza 1922. Svoj epohalni izum patentirao je 1876. godine. Prve riječi koje je Bell izgovorio u tu neobičnu napravu bile su: ''Gospodine Watson, molim vas, dođite, trebam vas!''  Watson je dotrčao iz susjedne sobe i izbezumljen od sreće povikao:  ''Čuo sam vas, čuo sam vas! Radi!''

Bell nije bio elektronički genij poput Tesle ili Marconija. Bio je humanist. Cijeli život radio je s osobama oštećena sluha, a i njegove supruga i majka bile su gluhe. Telefonski uređaj zapravo je još 1861. otkrio njemački izumitelj Johan Philip Reis. Bio je to tek nazivom telefon, a zapravo nezgrapan uređaj koji je mogao prenositi zvuk samo u jednom smjeru i na vrlo male udaljenosti.

Bellov telefon temeljio se na oponašanju procesa u ljudskom uhu. Mehaničkim je dijelovima dao ulogu koju imaju bubnjić i koščice srednjeg uha. Opna u koju se govori djeluje na elektromagnet, a on titraje pretvara u električnu struju. Ta struja putuje žicom i obrnutim procesom ponovno se pretvara u zvuk. S vremenom je telefon tako usavršen da je omogućio međugradske i međudržavne razgovore, pa je u 20. stoljeće ušao s prednošću u odnosu na najvećeg konkurenta – telegraf.