3. kolovoza 1832. - Rođen Dragutin Stjepan Zajc

Dugo vremensko razdoblje od 1870. do 1916. koje je u hrvatskoj glazbi obilježio Ivan plemeniti Zajc s pravom se naziva njegovim imenom.

Slavni skladatelj rodio se 3. kolovoza 1832. u Rijeci. Njegov otac, vojni kapelnik, veoma je rano uočio Ivanovu glazbenu darovitost. Dječak je već sa šest godina nastupio kao violinist i glasovirač, a s 12 je napisao svoju prvu skladbu. Studirao je na Konzervatoriju u Milanu, gdje je osvojio prvu nagradu za operu La Tirolese, ali ondje nije želio ostati. Poslije je osam godina proveo u Beču kojim su tada vladale melodije Straussa, Supéa i Millöckera. Nostalgija ga je vratila u rodni grad gdje je vodio kazališni orkestar i bio glazbeni pedagog. Hrvatsko narodno kazalište u Rijeci danas nosi ime velikog skladatelja i sugrađanina.

Ivan plemeniti Zajc u Zagrebu je razvio golemu stvaralačku djelatnost. Pod utjecajem biskupa Strossmayera prihvatio je ponudu da 1870. uspostavi i vodi zagrebačku operu i Hrvatski glazbeni zavod. U gornjogradskom kazalištu tridesetosmogodišnji Ivan Zajc počinje gotovo ni iz čega. Prvu sezonu otvara svojim Mislavom kojega pjeva tada mladi, a kasnije slavni bariton Josip Kašman. Šest godina poslije prikazuje glazbenu tragediju Nikola Šubić Zrinjski.

Zajc
je skladao više od tisuću koncertnih djela, 19 opera, 19 misa, operete, 170 solo pjesama, mnoštvo oratorija i kantata. Glavni je njegov doprinos u tome što je u teškim vremenima stvorio hrvatski operni ansambl sa suvremenim repertoarom i hrvatsku glazbu doveo na visok umjetnički stupanj. Posebnu slavu stekao je najpopularnijom hrvatskom operom Nikola Šubić Zrinjski koja se i danas često uprizoruje na kazališnim daskama.