6. kolovoza 1945. - Bačena prva atomska bomba

Hiroshima, grad na jugozapadnom japanskom otoku Honšu, osnovan je na šest otočića na delti rijeke Ôte, davne 1594. godine. Godine 1940. grad je imao više od 340 tisuća stanovnika.

U suton Drugoga svjetskog rata, 6. kolovoza 1945., na Hirošimu je bačen Mali dječak – prva atomska bomba američke vojske. Prema američkim procjenama, ubijeno je ili nestalo 60 do 70 tisuća ljudi, a još više ih je ostalo bez svojih domova. Udar je uništio više od 10 kvadratnih kilometara grada, potpuno razorio 68 posto zgrada, a još 24 posto oštetio.

Bio je to kraj Hirošime ili – novi početak. Još krajem 30-ih godina 20. stoljeća fizičari iz Europe i SAD-a shvatili su da se fizija urana može iskorisiti kako bi se stvorilo izuzetno snažno eksplozivno oružje. U kolovozu 1939. Albert Einstein poslao je pismo američkom predsjedniku Franklinu Rooseveltu u kojem je opisao otkriće i upozorio na moguća slična istraživanja u drugim zemljama. U najvećoj tajnosti, američka je vlada 1942. godine pokrenula Manhattan – projekt koji je radio na razvoju atomskih naprava, prema uputama američkog fizičara Roberta Oppenheimera.

Snažna eksplozivna naprava punjena je izotopima urana ili plutonija koji se dijele u lančanoj reakciji. Eksplozija atomske bombe jednaka je eksploziji tisuće tona TNT-a. Poslije Hirošime, uslijedio je i drugi udar atomskom bombom. Bombom Debeljko koja je bačena na Nagasaki tri dana poslije, uništeni su životi još 40 tisuća ljudi. Ove dvije bombe i napad SSSR-a na Mandžuriju natjerali su Japan na kapitulaciju, čime je završio Drugi svjetski rat. 6. kolovoza, svake godine tisuće ljudi okupljaju se u Memorijalnom parku. Hirošimu su Japanci proglasili Svetištem mira.