7. kolovoza 1893. - Rođen Vlaho Paljetak

Jednu od najljepših kajkavski pjesama Fala mnogi smatraju tipičnom zagorskom narodnom popijevkom.

Malo tko zna da ju je uglazbio veliki hrvatski šansonjer Vlaho Paljetak na stihove Dragutina Domjanića. Paljetak se rodio 7. kolovoza 1893. u Dubrovniku. Taj zaljubljenik u glazbu od rane je mladosti svirao gitaru i najčešće izvodio pjesme, nastale prema vlastitim tekstovima.

U Zagreb je došao 1918., zaposlivši se u kazalištu kao šaptač u operi i taj je posao obavljao do smrti. U to su doba barovi, kabareti, hoteli, restorani, gostionice i krčme, na sve strane tražili vrsne zabavljače. Nadareni Dubrovčanin učio je privatno violinu i pjevanje kod opernih prvaka Jana Oužednika i Ernesta Cammarote.

Često se poslije završene predstave u kazalištu žurio na svoje noćne nastupe. Pomalo bohemska izgleda, ugodna glasa, s nerazdruživom gitarom, osvajao je ljubitelje lijepih popijevaka i šansona. Na gramofonskim pločama zabilježeno je 60-ak Paljetkovih interpretacija. Njegova prva pjesma Adio Mare, po narodnim motivima, doživjela je golem uspjeh. Drugi veliki hit bila je 'opevke sem slagal, a slijedile su Marijana i Fala, koje se i danas izvode na mnogim jezicima i u različitim aranžmanima.