Poljoprivredno-turistička priča u Novigradu na Dobri

Lijepa poljoprivredno-turistička priča vodi nas u Novigrad na Dobri, u Karlovačkoj županiji. Na obiteljsko-poljoprivrednom imanju Butina bave se govedarstvom i vinogradarstvom, a imaju i voćnjak u ekološkom uzgoju. Cilj im je domaću hranu prodavati u hotelu koji imaju, a višak na tržištu. 

Na imanju Darka Butine posla je preko glave. Ovih 60-ak krava pasmine saleris u ekološkom je uzgoju. Cijelo je stado kupljeno u Francuskoj.

- Od 1250 do 1500 eura je bio komad krave u Francuskoj. S prijevozom još nešto i više, dopeljali smo na način na koji smo dopeljali, to je bila velika borba dopeljati to stado, rekao je Darko Butina, Novigrad na Dobri.

U poslu sa stokom pomaže cijela obitelj; oba sina, čak i unuci.

- Hranimo kravice, mazimo ih, dragamo, češljamo, govori Gabrijel Butina, Novigrad na Dobri.

S ovim stadom ispunila se Darkova želja da se vrati poljoprivredi.

- Sela su opustjela, blaga nema, nema ljudi, ljudi odlaze. Odlučio sam si kupiti ovo imanje jer smo na tom imanju živjeli, naglašava Darko.

Sve dosad kupio je svojim novcem. Pomoć je dobio jedino savjetom da kredit za proširenje imanja na susjedno brdo, podigne od HBOR-a. Tu planira graditi hotel. Na farmi je zaposlen i jedan radnik, i to iz Njemačke.

- Posao je dobar. Ponekad je težak, ali volim taj posao. Ništa mi zapravo nije teško. Volim životinje, a i šef je isto u redu, istaknuo je Matthias Muller, radnik na OPG-u.

Nakon naporna posla na polju i u štali, Darko se voli opustiti u vinogradu.

- Imali smo lani berbu prvi puta 2 i pol tone grožđa i vina tisuću 300 litara, a pretprošlu godinu 2 kante. Ove godine očekujem još bolji urod za jednu tonu, govori, Darko Butina, Novigrad na Dobri.

S obzirom na položaj i vinograda i voćnjaka, u planu je izgradnja kušaonice.

- Ukoliko dođe do jedne sinergije između poljoprivrede i turizma za što ove lokacije svakako imaju nepregledan potencijal i perspektivu, onda možemo biti vrlo zadovoljni, govoriti o ruralnom razvoju, rekao je Željko Fanjak, pročelnik Županijskog upravnog odjela za gospodarstvo.

Iako je ovaj netretićki kraj najviše u županiji osjetio što znači dugogodišnje iseljavanje stanovništa, ovakvi poduzetnički pothvati daju nadu u optimističniju budućnost.