Festival animiranog filma u Šibeniku

Festival animiranog filma u Šibenik je doveo brojne umjetnike i ljubitelje te vrste umjetnosti. U kinima na otvorenom prikazuje se 211 kratkih animiranih filmova iz cijeloga svijeta. I to nije sve!

Na jednoj od četiri atraktivne lokacije, od jutra do mraka animirani filmovi dostupni su različitoj publici.

- Natjecanje je u 5 kategorija, filmovi iz cijelog svijeta, međunarodni žiri, uobičajeni ritam večernjih prikazivanja, govori Slave Lukarov, umjetnički direktor Supertoon festivala.

Kratki, dječji, glazbeni spotovi, reklame, dokumentarni - recentni su i društveno aktualni filmovi iz cijeloga svijeta.

- Vrlo zanimljivi dokumentarci, pogotovo neki koji tematiziraju pitanje migracija, migranata, mikroplastike, zagađenja oceana i sve to kroz medij animacije, naglašava Lana Brčić, organizatorica Supertoon festivala.

Prigoda je to da se vide različite teme i tehnike animiranja.

- Jako mi se sviđalo raditi ovaj film jer je riječ o animaciji u pijesku, što je potpuno drugačije od onoga što sam učio, rekao je Ruben Mitrani, autor studentskog filma Ganef, Francuska.

Uz posebnu atrakciju - Super brod, koji filmove i filmaše vozi po otocima, hit je i VR kino. Gdje svatko može biti i u svom filmu.

- To vam je kao da gledate film u 2D samo imate 360 pogled na cijeli film, govori Danijel Krilačić, volonter Supertoona.

Na Supertoonu uvijek ima zanimljivih radionica koje izrode i filmove. Malo veći polaznici uče ponešto i o kreativnoj prednosti prepreka.

Bogati cjelodnevni programi Supertoon čine jedinstvenim događajem na karti svjetskih filmskih festivala. I mnogi mu se uvijek vraćaju.