"Srdačni pozdravi i iz sunčane Opatije"

Stariji medij od filma su razglednice. One iz zbirke Hrvatskog muzeja turizma povezuju opatijski turizam s kraja 19. stoljeća i ovaj današnji.

"Srdačni pozdravi i iz sunčane Opatije" - slali su se još potkraj 19. stoljeća, kada se razglednica - kao novi medij - pojavila u turističkom svijetu. Dakako, nisu mogle zaobići ni prvu damu europskog turizma - Opatiju, koju je obožavala austro-ugarska aristokracija.

- Mnogobrojni turisti, posjetitelji i gosti našeg muzeja konstantno pitaju gdje bi mogli kupiti tako nešto. Zato je ovaj katalog dosta važan jer je na engleskom i na njemačkom, uz naravno, hrvatski, rekla je Gabrijela Krmpotić Kos, ravnateljica Muzeja turizma Opatija i autorica kataloga.

Izdavač je upravo Hrvatski muzej turizma, koji je iz svoje zbirke od 3,5 tisuće razglednica za katalog odabrao njih više od tisuću.

- Listajući čovjek ne upoznaje samo Opatiju kao kolijevku hrvatskog turizma, nego upravo dolazi do spoznaje kako je turistička razglednica jedno od sredstava propagande turizma od njezinih prvih dana do dana današnjega, naglašava Jan Bernd Urban, stručni suradnik u izradi kataloga.

Ovaj je katalog stoga i zanimljiv dar, ali i slikovit edukativni pregled turističkog razvoja bajne Opatije.