Veliki uspjeh naših mladih matematičara

Na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi, najvećem  svjetskom matematičkom natjecanju, trojica naših gimnazijalaca osvojila su brončane medalje; Bernard Inkret i Ivan Vojvodić iz zagrebačke XV. gimnazije te Noel Lakić iz zadarske Gimnazije Franje Petrića.

U Bathu u Velikoj Britanjiji, od 11. do  22.srpnja. održana je jubilarna 60. Međunarodna matematička olimpijada (IMO) na kojoj su hrvatski predstavnici ponovno ostvarili zapažene rezultate.

Sudjelovanje na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi najviše je što učenici srednje škole mogu postići na području matematike. Svaku državu predstavlja maksimalno šest učenika srednjih škola i dva voditelja.

Sudjelovao je 621 natjecatelja i natjecateljica iz 112 zemalja.

Natjecanje se sastoji od dva testa koji se pišu s danom razmaka. Na svakom testu, učenici imaju 4 sata i 30 minuta za riješiti tri iznimno izazovna zadatka.

Na temelju rezultata Hrvatske matematičke olimpijade, Hrvatsku su ove godine predstavljali: Luka Bulić Bračulj iz splitske III. gimnazije, Bernard Inkret, Daniel Širola i Ivan Vojvodić  iz zagrebačke XV. gimnazije,  Noel Lakić i Marin Varivoda iz zadarske gimnazije Franje Petrića.

Kako je izvijestio voditelj Vukorepa,  Bernard Inkret, Noel Lakić i Ivan Vojvodić osvojili su brončane madalje, a Luka Bulić Bračulj, Daniel Širola i Marin Varivoda osvojili su pohvale.

Hrvatska je zauzela 42. mjesto u konkurenciji 112 zemalja.

Autor trećeg zadatka (najteži zadatak prvog dana) naš je bivši predstavnik na tom natjecanju, Adrian Beker, što je također iznimna čast i priznanje.