10. kolovoza 1874. - Rođen Herbert Clark Hoover

Herbert Clark Hoover je bio američki rudarski inženjer, humanitarni aktivist i političar, najpoznatiji po tome što je bio 30. predsjednik SAD, odnosno po tome što je za vrijeme njegovog mandata izbila Velika ekonomska kriza. Rodio se 10. kolovoza 1874., a umro 20. listopada 1964. godine.

Kao predsjednik imao je u početku ambiciozne planove da nezaustavljivi rast američke ekonomije iskoristi u svrhu raznih socijalnih reformi te se obračuna s organiziranim kriminalom, pri čemu je kao posebna meta određen Al Capone u Chicagu. Samo nekoliko mjeseci kasnije taj je ambiciozni program propao uz slom njujorške burze i početkom Velike ekonomske krize.

Godine1930. su velika suša, kao i čvrsta monetaristička politika Federalnih rezervi izazvali deflaciju, a s njom i galopirajuću nezaposlenost. Hoover je, povećao poreze i carine, a nakon sloma većine banaka u svijetu i nastavka krize, uveo je još veće, nezapamćene poreze u povijesti SAD-a.

Hoovera su njegovi suvremenici držali jednim od najodgovornijih za ekonomsku krizu. Nakon predsjedničkog manadata Hoover je postao jednan od najvećih kritičara New Deala.