Spomenik pelješkom težaku i teškome radu

Hrvatska je dobila prvi muzej vinogradarstva i vinarstva. Otvoren je u Putnikovićima na poluotoku Pelješcu, kraju gdje se uz lozu i vino živi već stoljećima. Muzej vinogradarstva i vinarstva u Putnikovićima - spomenik je pelješkome težaku i njegovu teškome radu.

- Vjekovima se živjelo od vina i za vino, to je jedina važna gospodarska grana u prošlosti uz pomorstvo i novije vrijeme turizam, smatra Jozo Rabušić, upravitelj PZ-a Putnikovići.

Poljoprivredna zadruga Putnikovići na godinu napuni do 900 tisuća boca vina. Uz uspješnu proizvodnju, okreću se turizmu. Na dvije etaže izloženi su eksponati iz duge vinogradarske i vinarske tradicije. Jedinstvena etnografska zbirka.

- Prikazuje lozu na ovome području od okamina 14 milijuna godina, da je crljenak Zinfandel, pravo vino u tradiciji življenja, pojašnjava Želimir Bašić, inicijator i donator Muzeja vinogradarstva i vinarstva.

Posjetitelji su oduševljeni ponudom. John Wetter, gost iz Nizozemske ističe kako Pelješac ima sjajna vina, od plavca malog u Putnikovićima do dingača. Uživam svaki dan. Gošća iz Poljske, Dorota Novak oduševljena je muzejom, smatra da je lijep i zanimljiv.

Frano Matušić, državni tajnik u Ministarstvu turizma ističe kako su Enologija i gastronomija ključni turistički proizvod na kojem se bazira razvoj hrvatskog turizma: "Ovakav jedan reprezentativan objekt puno će poslužiti na vidljivosti onoga što se ovdje radi".

Muzej radi svaki dan, ulaz je slobodan.