Orači pokazali svoje umijeće u Vaškoj

Da oranje nije samo mukotrpan posao ratara, nego da može biti i sportska disciplina - već godinama dokazuju poljoprivrednici diljem Hrvatske na natjecanjima orača. Jedno je održano u Vaškoj na virovitičkom području.

Umijeće u izradi kvalitetne brazde okupljenim posjetiteljima pokazalo je 13 sudionika, i to u dvije kategorije oranja traktorskim plugovima: premetnjacima i ravnjacima. Godine na ovom natjecanju ipak nisu važne pa je tako Ivanu Mikiću, najmlađem sudioniku bilo samo 15 godina.

Natjecateljsko oranje u mnogočemu se razlikuje od konvencionalnog, primjerice po načinu oranja, ali i samom plugu koji je posebno prilagođen natjecanjima. Suci su ocjenjivali čak 13 elemenata oranja prema pravilima Svjetske oračke organizacije.

- Kako odmiče oranje tako mi ocjenjujemo elemente kao nalegnutost brazde, ulaz, izlaz, sjetvena površina - kako je poorana, jeli to za sjetvu, jesu li biljni ostaci gore zaorani - objašnjava stručni sudac Mihael Sklizović.

Takva su pravila i veliki izazov koji zahtijeva mnogo sati treninga. Jer ono što se traži od natjecatelja, u samoj se praksi ne provodi.

- Ovdje se gledaju detalji, ovdje se gleda preciznost i svi elementi koji se traže moraju se zadovoljiti na što mogući bolji prikazan način jer će o tome ovisiti ocjena i plasman svakog od natjecatelja - kaže Siniša Hrgović, trener državne oračke reprezentacije i potpredsjednik Udruge orača VPŽ-a.

Na 15. županijskom natjecanju orača slavili su otac i sin, Goran Šebalj u kategoriji premetnjaka i njegov otac Željko Šebalj u kategoriji ravnjaka. Obojica će nastupiti na Prvenstvu Hrvatske, koje se potkraj rujna održava u Sunji.