Propeler Motovuna filmu "Bijeli, bijeli dan"

Najbolji film ovogodišnjeg 22. Motovun Film Festivala je film "Bijeli, bijeli dan" redatelja Hynura Palmasona koji je osvojio glavnu nagradu, dok je nagradu filmskih kritičara osvojio film "Bog postoji, njeno ime je Petrunija" makedonske redateljice Teone Strugar Mitevske, objavio je festival.

Žiri u sastavu Hana Jušić, Ognjen Glavonić i Michał Chaciński dodjelio je nagradu "Propeler Motovuna" filmu "Bijeli, bijeli dan" redatelja Hlynura Pálmasona kao intrigantna priča s islanda uz obrazloženje kako film koristeći elemente žanra propituje emocionalni i psihološki teret žalovanja, na stilski idiosinkratičan način.

Žiri u sastavu Birgitte Wenberger, Sven Schwarz, Daniel Ebner dodijelio je nagradu žirija kritičara FIPRESCI Hrvatskoj manjinskoj koprodukciji "Bog postoji, njeno ime je Petrunija" makedonske redateljice Teone Strugar Mitevske, film koji je izabran kao jedan od tri finalista za Nagradu LUX 2019. Europskog parlamenta, koja će se dodijeliti krajem studenog.

Radnja filma, nastalog u makedonsko-belgijsko-slovensko-hrvatsko-francuskoj koprodukciji, smješten je u istočnu Makedoniju gdje svakog siječnja lokalni svećenik u rijeku baci drveni križ koji izranjaju stotine muškaraca kako bi ih pratila sreća. Ovaj put zaronila je i ugrabila ga prije drugih Petrunija, što je razbjesnilo njene suparnike.

Sjajne filmske križaljke donio je ove godine i popularni program "Motovunski kratki" za čijeg je pobjednika proglašen iranski film "Tetovaža". Riječ je o priči o djevojci koja upada u ralje iranske birokracije nakon što joj pri obnovi vozačke dozvole primijete tetovažu. Nagrađen je hrabar i važan film o ženi koja postaje zatočenica apsurdnog sustava, obrazložio je žiri.

Organizatori festivala istaknuli su da je i ovogodišnji festival donio sjajna ostvarenja kao rezultat cjelogodišnjeg truda.