''Iz grada isplovi ovog''

Antičko pomorstvo i ribarstvo otoka predstavlja izložba ''Iz grada isplovi ovog'', ta izložba u viškom muzeju prava je mala senzacija za svakog zaljubljenika u more, brodove i posebno ribarstvo.''

Malena maketa broda iz 3. stoljeća prije Krista pronađena je unutar dječjeg groba na Visu. Ta igračka je najstarija maketa broda pronađena na Jadranu. Ona je samo djelić izložbe koju je osmislio splitski arheolog Boris Čargo koji već 20- tak godina živi i radi na Visu. Naziv izložbe ''Iz grada isplovi ovog'' početni su stihovi s nadgrobnog spomenika Isejskog junaka Kalija koji je poginuo u borbi s Ilirima.

Uz pismenost, stari su Grci na Vis donijeli i uporabu novca, demokraciju, katastar, umjetnost i što je najvažnije za našu priču - veliko znanje o ribarstvu. Mnoštvo antičkog ribarskog alata pravo je bogastvo ove izložbe. Udica je jedan od deset najvećih izuma u povijesti čovječanstva, kaže Boris Čargo, voditelj arheološke zbirke Issa - Arheološki muzej Split.

- Kad se pogledaju nalazi udica na paleolitičkim lokalitetima iz starog kamenog doba vidite da je oblikom koštana udica koja je ostala sačuvana manje više identična današnjoj, dakle taj alat je dosita genijalan, on svojoj svrsi i svojim oblikom služi od paleolitika do danas na isti način - kaže Ćargo.

Antički utezi za mreže pokazuju koliko su ribarski alati slični današnjima i kako se ribarsko znanje i umijeće na Visu čuvalo tisućama godina.

- Vojge ili budeli, to su mreže stajaćice za lov srdele, one dolaze iz antike , na poptuno identičan način se lovilo u antici tim budelima srdele kao što se to lovilo sve do najnovijega vremana na ovom otoku - objašnjava prof. dr. sc. Joško Božanić.

Ribarstvo je bila najvažnija gospodarska grana u Issi i prije dvije i pol tisuće godina, a tako je na otoku bilo sve do nedavno. U Komiži je još 60- tak manjih ribarskih brodova s parnagalima i vršama, no jedini preostali veliki ribarski brod na otoku ima obitelj Linčir u Visu.

80% izloženih predmeta na izložbi prvi se put mogu vidjeti u javnosti. Mnogo je tu detalja i zanimljivosti koje su djelo višegodišnjeg arheološkog truda i rada. Na Visu je još mnogo antičkog bogastva koje će Boris Čargo otrgnuti od zaborava. Ako doplovite do ovoga našeg otoka u svakom slučaju nemojte zaobići ovu izložbu koja slavi tisuće godina viškog pomorstva i ribarstva.