Pozdrav iz zaboravljene Dalmacije

Sakupljalo se, doduše nekad puno više, školjke, značke, salvete, poštanske marke, razglednice... E baš ljubav prema razglednicama početak je i kraj naše iduće priče. Iako priča možda i nema kraj.

Igor Goleš strastveni je sakupljač kartolina s prizorima Dalmacije. Priznat je i poznat među kolekcionarima, pa ne čudi da su mu pristup svom papirnatom blagu dali i vlasnici najvrijednijih zbirki. No, uvijek nedostaje ona jedna!

Potraga traje stalno i svugdje. Sajam antikviteta u splitskom Đardinu znao je usrećiti Igora.

- Vrlo rijetko prođem kroz Đardin, nekad svratim do trgovaca antikviteta, ali danas mi se stvarno sreća osmijehnula, evo razglednice - procesija sv. Duje kroz Split kroz Marmontovu ulicu - daleke 908., znači razglednica koju sigurno tražim za svoju zbirku 7-8 godina i znam samo za nekoliko primjeraka - veseli se Goleš.

Traži, pa ćeš i naći - ovakve razglednice prodaju se od nekoliko stotina kuna do nekoliko stotina eura. Vojska kolekcionara određuje cijenu.

Sreća, postoje ljudi poput Igora. Razglednice su se zbrojile u zbirku, zbirka u knjigu, pa drugu knjigu, a sad je to već desetljetni projekt Zaboravljena Dalmacija.

- U njega je uključeno skoro 70 osoba od ponajboljih kolekcionara starih razglednica Dalmacije, povjesničara umjetnosti, arheologa.. Produkt je knjiga koja je upravo izašla i na koju sam stvarno ponosan jer ona donosi praktički 1700 starih fotografija, razglednica Dalmacije do 1940., od toga najveći dio tih razglednica nikad nije nigdje publiciran. Knjiga je dakle fenomenalno informativno štivo za sve one koji se bave kulturom, fotografijom i naposljetku Dalmacijom - objasnio je Goleš.

Svaka stranica zapanjuje, nevjerojatno je da je i najmanje mjesto imalo razglednicu. Bili su to Facebook i instragram nekih davnih vremena.

Potonule šibenske gajete, lov srdela na Šipanu, ribari u Vignju, spužvari na Krapnju... I svo to blago što izronilo je zaboravljenom Dalmacijom, nije Igoru bilo dovoljno predstaviti ovom posebnom knjigom. Htio je ostaviti uistinu jedinstven trag. Učinit će to uz pomoć vrsnog restauratora Velimira Mikca. Nastaje, tako, prvi put u Hrvatskoj nakon 4 stoljeća - inkunabula.

U uvezu od hrastovine, premazane pčelinjim voskom, ručno šivane, s pravim zlatotiskom - inkunabula će biti samo 5. Jedna će put Vatikana, Papi na dar. Ostale 4, tako rijetke, imat će i posebnu cijenu - bit će možda i najskuplje ikad hrvatske knjige - svaka će stajati 75 tisuća kuna! Ostat će upamćen Pozdrav iz zaboravljene Dalmacije.