Neobičan ronilački kamp

U cavtatskom akvatoriju ovih dana treniraju ronioci na dah iz cijeloga svijeta. No nije to obični ronilački kamp. Svaki zaron prate liječnici i znanstvenici.

Krećemo iz Cavtata. Plovimo nekoliko milja. Ostavljamo Mrkan i Bobaru iza nas. Treba naći postu za ronjenjenje. Barem 110 metara dubine. Medju vrhunskim roniocima iz cijelog svijeta i hrvatski reprezentativci -  Boris Milošić i Mirela  Kardašević. Za svjetske rekordere u ronjenju na dah odmora nema - gotova je bazenska sezona, pa su se prebacili na more.

No nije ovo obični trening. Nakon zarona slijedi liječnički pregled. Riječ je o svojevrsnom istraživačkom kampu kojeg je trener Boris Spajić pokrenuo u suradnji sa splitskim medicinskim fakultetom i Hrvatskim ronilačkim savezom.

Oprema je posebna - ultrazvuk kojim skeniraju prsa, aparat koji mjeri izmjenu plinova u krvi.

- Što ronioc ide dublje tlak stišće pluća, želimo vidjeti kako pluća reagiraju na kompresiju i kako se otvaraju i adaptiraju za ponovno ronjenje - objašnjava Alex Patrician.

Istodobno Mirela i Boris pripremaju se za svjetsko prvenstvo koje se rujnu održava u Francuskoj. Nema sumnje - o ovoj ekipi još ćemo čuti...