Srednjoeuropski pisci i pjesnici u Međimurju na Murakonu

Jedan od važnih kulturnih događaja u Međimurju svakako je Murakon - festival prijateljstva, druženja, razmjena ideja i ljubavi prema poeziji. Na tom međunarodnom festivalu suvremene poezije na obali rijeke Mure pokraj Svetog Martina okupili su se deseci srednjoeuropskih pisaca i pjesnika.

Ugodna ljetna večer na obali Mure uz - suvremenu poeziju. Okupili su se - kako su se nazvali - svećenici božice Estetike - desetak pjesnika koji ne žele da njihova djela završe u ladici, već su im riječi, poput brze rijeke - odjekivale labirintom ljubavi.
Ako pjesnik ne može prenijeti emociju - radi za ladicu, što je problem. Pa je 2013. Zlatko Kraljić okupio svoje prijatelje i stvorio - Murakon.

Najviše književnika dolazi iz Slovenije, predvođeno Dušanom Mercom. Tvrdi da se moderna Europa ograđuje granicama, a upravo su pjesnici i pisci ambasadori emocija koji te granice - brišu.

Prisutne je pozdravio književni kritičar, pjesnik i diplomat Đuro Vidmarović, koji je istaknuo da takve pjesničke večeri nisu ekskluzivno pravo metropole, nego je potrebna "disperzija književnog stvaralaštva" u sve hrvatske regije. Provincija je stvar duha, a ne metropole - zaključuje.

Pjesnici ističu da moramo snažnije raditi na svom identitetu, čuvati jezičnu baštinu te biti ponosni na narječja - koja se, nažalost, zatomljuju.