13. kolovoza 1899. - Rođen Alfred Joseph Hitchcock

Slavni filmski redatelj i pisac kriminalističkih i horor knjiga sir Alfred Joseph Hitchcock rođen je 13. kolovoza 1899. u Londonu, u predgrađu Leytonston.

Hitchcockovo ime vežemo uz filmove strave, straha, jeze, horora. Školovao se u Londonu, u isusovačkome koledžu Svetog Ignacija, potom na tehničkom fakultetu postaje strojno-tehnički crtač, ali pohađa i tečajeve iz umjetnosti na londonskome Sveučilištu. Bio je najprije pisac i crtač napisa za nijeme filmove, potom asistent režije, te redatelj u filmovima engleske filijale Paramount. Nakon desetak filmova, u Engleskoj, bez velikog značenja, upozorio je na svoje sposobnosti u filmu Stanar, a nakon Ucjene 1929. i filma Trideset devet stepenica iz 1935. bio je proglašen vodećim redateljem Velike Britanije. 

Već 1939. pojavio se američki producent Selznick i odveo ga preko oceana. Tako počinje Hitchcockova američka karijera. Tu snima Rebeccu, po romanu sestara Bronte, i ostvaruje vrlo uspjelu adaptaciju s Laurenceom Olivierom i Joan Fontaine. Ali to nije bio njegov smjer. 

Film Čamac za spašavanje 1944. bio je pravi izazov: bez scenografije, originalno snimljen u čamcu, dakle uskom prostoru, gdje je snimao sve samim krupnim planovima i dočarao tjeskobu blizine smrti ili spasa. Snagu posebne darovitosti potvrđuju njegovi poslijeratni filmovi Opčaran i Ozloglašena. Film Uže opet je jedan od njegovih eksperimenata: traje dva sata, a snimljen je u jednom kadru, ustvari bilo je osam kadrova, ali su rezovi skoro nevidljivi. Taj film iz 1948. ima otvoren antifašistički naboj. 

Filmovi Nepoznati iz Nord Ekspresa, Nazovi M radi umorstva, te Prozor u dvorište potvrđuju majstorstvo dijaboličnog rasta jeze i blizine smrti. Napetost je nešto olabavljena ili okrenuta u smjeru crnog humora u filmu Nevolje s Harryjem

Filmovi Vrtoglavica i Psiho vrhunac su njegova stvaralaštva. Vrtoglavica je vrhunski film jeze, pravi triler u najboljem smislu riječi, s likovima koji se kreću linijom potpuno neočekivanih i opasnih događaja. 

Jedini njegov horor su Ptice . Majstorstvom filmske tehnologije Hitchcock daje prihvatljiv intelektualni pokušaj pticama osvetnicama za ljudske grijehe, nešto slično srednjovjekovnom tumačenju kuge kao osvete bogova. Filmovi u razdoblju od 1963. do 1976., kao Marnie, Frenzy i Obiteljska zavjera, pravi su rutinski radovi majstora režijske kaligrafije. 

Veliki je redatelj umro 28. travnja 1980. zbog komplikacija s plućima koje najvjerojatnije može zahvaliti cigarama, još jednim svojim zaštitnim znakom.