Sjeverni Jadran je privlačan svjetskim znanstvenicima

Martin Andreas Pfannkuchen iz Centra za istraživanje mora Rovinj gostovao je u HRT-ovoj emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" te je izjavio da je Sjeverni Jadran vrlo čist i privlačan stranim znanstvenicima. Naglasio je da nema straha od morskih pasa u Jadranu, da se zaljubio u hrvatsku obalu te je odlučio ostati.

Na Kvarneru otkrivena endemska vrsta ribe 

Martin Andreas Pfannkuchen ističe da u puno slučajeva kod istraživanja ne znamo je li nova vrsta ribe ili je tu već godinama. Preko sto godina se na plažama tražilo, ali se nije nešto bitno pronašlo. Jadran je specifičan zbog strukturirane obale te postoji biološka raznovrsnost.

Istraživanjem Jadrana bavi se godinama, a klimatske promjene omogućile su nastanjivanje novih vrsta.

-Zadnjih 40 godina vidi se velika raznovrsnost, od planktona do sisavaca. To se može povezati s klimatskim promjenama, objašnjava Pfannkuchen.

Pfannkuchen ističe kako su financije problem kod istraživanja, jer je za istraživanje potrebno više ljudi koji rade na tome. Da bi se otkrila nova vrsta, potrebno je godinama istraživati, a za to treba i novaca i strpljenja.

- Morski otpad nam govori da smo u prosjeku regije. Može se reći da nam je more čisto. Sjeverni Jadran je poseban, po obali, klimatskom značajnu i vrstama, dodaje Pfannkuchen.

Sjeverni Jadran je povoljan za nove vrste, morski ekosustav je bolji nego u drugim dijelovima svijeta. Svjetski znanstvenici su to prepoznali zato i dolaze istraživati.

Problem zagađenja mora svugdje je prisutan, neodgovorno ponašanje prema prirodi često se obija o glavu.

- Plastični otpad treba reducirati, već se sad vidi da je manje plastičnih boca i vrećica u moru. Selekcija otpada vrlo je važna.