Dva desetljeća 'Marlene Dietrich' Ksenije Prohaske

U povodu 20. godišnjice premijerne izvedbe, u Splitu je u nedjelju ponovno izvedena 'Marlene Dietrich', monodrama o životu jedinstvene kazališne i filmske dive, koju je utjelovila Ksenija Prohaska.

Režiju potpisuje Ivan Leo Lemo, a u dva desetljeća postojanja predstava je izvedena više od 400 puta diljem svijeta.

Karizmatična, slobodoumna i odvažna - žena bezvremenske ljepote i osobnosti, koju već dva desetljeća utjelovljuje nacionalna dramska prvakinja Ksenija Prohaska.

- To je lijep jubilej iako će onaj pravi biti 18. prosinca i još ćemo vidjeti gdje ćemo ga proslaviti, u Zagrebu ili u nekom drugom europskom gradu. Hvala Vitomiri Lončar, koja me prije 20 godina nagovorila na tu ulogu jer ja sam Marlene već prije igrala u Hoolywoodu, priča nam Ksenija Prohaska.

Stilski označena kao 'monoshow' predstava je sastavljena od 11 monologa i 13 songova, koje Prohaska izvodi uz "živu" glasovirsku pratnju Irine Nikolenko, te oživljava epizode iz života holivudske ikone: od berlinskih početaka, grandiozne holivudske avanture, strastvene i tužne ljubavi sa Jeanom Gabinom, dana na frontama Drugog svjetskog rata, pa sve do posljednjih samotničkih pariških dana.

- Nije bila najbolja majka, nije bila najbolja supruga, bila je slobodan um, i u nekim se komadima zaista mogu poistovjetiti s njom, jer sam i ja u ranoj fazi mladosti mislila samo na karijeru, kaže Prohaska.

U 20 godina postojanja 'Marlene' je obišla svijet s više od 400 izvedbi na četiri svjetska jezika, a uskoro se priprema i na petom: To će biti češki jezik. Bit će, naime, izvedba u Pragu. Dakle, hrvatski, engleski, talijanski, španjolski i sad me jako veseli češki, otkriva Prohaska.

Za ovu ulogu Ksenija Prohaska dobila je brojne nagrade, no zacijelo ona najdraža oduševljenje je publike koje traje već puna dva desetljeća, otkada je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu Marleni Dietrich udahnula scenski život.