'Ljepote rukotvorina Tohakua'

Izložba 'Ljepote rukotvorina Tohakua' stigla je u varaždinski Gradski muzej. Riječ je o iznimno vrijednoj i nesvakidašnjoj izložbi koja u Varaždinu gostuje zahvaljujući japanskoj fondaciji koja nastoji promovirati umjetnost i kulturu te zemlje diljem svijeta.

Svojevrsni je to nastavak suradnje iz 2017. godine, kad je u istom prostoru održana izložba 'Lutke Japana', a rezultirala je privatnom donacijom Hina lutaka iz Tokija varaždinskom muzeju.

U palači Herzer predstavljen je dio bogatog japanskog kulturnog nasljeđa – tradicionalnih rukotvorina koje zbog ekonomskih promjena i migracija stanovništva postupno izumire. Predmeti su tematski izloženi u pet cjelina.

- Neke od tehnika su oslikavanje panela, oslikavanje zmajeva, i keramika, naravno, koja je neizbježna u Japanu, zatim lijevanje željeza, ono sve što im koristi uglavnom u kućanstvu - od čajnika do malih peka, napominje viša kustosica Gradskog muzeja Varaždin Elizabeta Igrec.

Tu su i košare, torbe izrađene na specifičan način te drveni predmeti premazani japanskim lakom, koji se nanosi i polira u 20-ak slojeva. Lijepe rukotvorine Tohakua rezultat su umijeća stanovnika te četvero umjetnika regije koja pokriva široko područje između Hokkaida i regije Kanto, a 2011. pretrpjela je razorni potres i tsunami.

Prirodne ljepote planinskih i obalnih pejzaža poslužile su kao motivi za oslikavanje predmeta.

- Uglavnom su floralnih motiva sve ove aplikacije koje se nalaze na njima, ali i animalnih isto tako, što se može vidjeti, na tkaninama koje su tkane od svile, dodaje Elizabeta Igrec.

Japanski osjećaj za estetiku i majstorstvo rukotvorina može se doživjeti u varaždinskoj palači Herzer do 28. kolovoza.