16. kolovoza 1946. - Rođen Pavao Pavličić

Na današnji dan, 16. kolovoza 1946. u Vukovaru je rođen Pavao Pavličić, hrvatski književnik istaknut po pisanju kriminalističkih romana za djecu i odrasle.

Pavličić je 16. u Vukovaru završio osnovnu školu i gimnaziju. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je poredbenu književnost i talijanski jezik, a doktorirao 1974.

Od 1970. zaposlen je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje je i danas redoviti profesor na Odsjeku za komparativnu književnost. Književni i znanstveni interesi kod njega su podjednako zastupljeni. Kao znanstvenika, Pavličića zaokupljaju teme iz starije hrvatske književnosti i literarne teorije. Iz tog područja objavio je veći broj rasprava i nekoliko knjiga: Rasprave o hrvatskoj baroknoj književnosti, Književna genologija, Stih u drami, drama u stihu, Sedam interpretacija, Poetika manirizma, Stih i značenje, Barokni stih u Dubrovniku.

Književnu karijeru počeo je kao novelist i izdao je tri knjige pripovijedaka: Lađa od vode, Vilinski vatrogasci, Dobri duh Zagreba, te dvadesetak romana: Plava ruža, Stroj za maglu, Umjetni orao, Večernji akt, Slobodni pad, Trg slobode, Rakova djeca, Koraljna vrata, Diksilend…

Neraskidiva veza Pavličićeva znanstvenog i književnog interesa može se i "pročitati" iz njegovih romana. Naime, gotovo svi njegovi glavni junaci imaju nekakve veze s njegovim zvanjem.

Već u Pavličićevoj novelističkoj fazi primijećeno je miješanje fantastike i postupaka karakterističnih za kriminalistički roman. Naime, u osnovi većine Pavličićevih romana je struktura enigme, a fantastične elemente koristi pri stvaranju zapleta. Osim strukture enigme i fantastičnih elemenata, u njegovim romanima uočljivi su i postupci karakteristični za tzv. zabavnu književnost: dinamična fabula (puna neočekivanih obrata), jednostavan izraz, plošni likovi, odnosno likovi svedeni na funkcije koje imaju u strukturi zapleta.