16. kolovoza 1948. - Osnovana Traumatološka bolnica

Prometne nesreće, prijelomi ruku, nogu i kralješnice, opekline i razne ozljede na radu događaji su koji, nažalost, prate našu svakodnevicu.

Posljedice tih nesreća u Zagrebu bile bi mnogo teže da 16. kolovoza 1948. nije osnovana Traumatološka bolnica. Sve je počelo mnogo prije, u Adžijinoj ulici sa skromnom bolnicom koja je imala samo 25 kreveta. Ideju za stvaranje ustanove takvog tipa dao je doktor Vatroslav Florschütz, svjetski priznati stručnjak koji je golemo iskustvo stekao liječeći ranjenike tijekom Prvog svjetskog rata. Nakon preseljenja u prostorije Više djevojačke škole u Draškovićevoj ulici 19, bolnica je pretvorena u samostalnu specijaliziranu ustanovu, koja se tijekom vremena uz veliku požrtvovnost liječnika i medicinskih sestara razvila u modernu traumatološku kliniku.

Djelatnici klinike sudjelovali su u Domovinskom ratu osnivajući ratne bolnice na prvim crtama bojišnice, a u klinici se liječio veliki broj civilnih i vojnih ranjenika. Osim pružanja prve pomoći i liječenja unesrećenih iz cijele Hrvatske, u klinici se bave znanstvenim i pedagoškim radom te uspješno prate svjetska dostignuća na području medicine. Njezini su djelatnici svojim stručnim prilozima obogatili našu znanstvenu literaturu. A u radu se koriste najsuvremenijom dijagnostikom. Klinika za traumatologiju u sklopu Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice predstavlja središnju hrvatsku ustanovu za liječenje i zbrinjavanje ozljeda te bolesti lokomotornog sustava.