18. kolovoza 1450. - Rođen Marko Marulić

U staroj splitskoj plemenitaškoj obitelji rodio se 18. kolovoza 1450. hrvatski književnik i humanist Marko Marulić, nazvan ocem hrvatske književnosti.

Odgojen je u strogoj kršćansko-moralističkoj tradiciji, što će se poslije odraziti u njegovim djelima. Stekao je široko humanističko obrazovanje te je kao učena i ugledna osoba obavljao različite dužnosti u upravi i sudstvu rodnoga grada. Već za života Marulić je stekao europsku slavu djelima na latinskom jeziku.

Malo je poznato da je njegov Evangelistarium jedna od dragocjenosti glasovite Britanske knjižnice u Londonu. Među tisućama knjiga i to je djelo iz stare zgrade preseljeno i pohranjeno u novo, moderno zdanje. Posebno je zanimljivo da je Evangelistarium čitao i engleski kralj Henrik VIII. i na marginama zapisivao svoje bilješke.

Marulić je pisao i na talijanskom jeziku, no hrvatskim je stihovima zaista zavrijedio naslov "oca hrvatske književnosti". Prvi je osjetio potrebu da u poeziji progovori pučkim jezikom i narodu da djelo koje će ga bodriti u borbi protiv stranih utjecaja i onih koji ga na njegovu tlu žele porobiti ili istrijebiti. U tu je svrhu napisao "Libar Marka Marulića Splićanina, u kojem se uzdrži istorija svete udovice Judit, u versi harvacki složena".

U naše vrijeme Judita je i dramatizirana i u tom obliku izvedena na Splitskom ljetu. Još izravniju i smjeliju sliku onodobne opasnosti za hrvatske krajeve Marulić daje u pjesmi Molitva suprotiva Turkom. Dvije godine prije smrti, a umro je 1524. u 74. godini, javnim pismom pozvao je papu Hadrijana VI. da zajedno s Europom pritekne u pomoć napadnutoj i opustošenoj Hrvatskoj. Marulićevo se djelo sve više proučava pa je tako nastala i znanost po njemu nazvana marulologija.