Hvarske priče iz Novoga svijeta

U Muzeju Staroga Grada na otoku Hvaru večeras se otvara izložba 'Hvarski ribari i brodograditelji u Novome svijetu'. Izložba je posvećena hvarskim ribarima i brodograditeljima koji su ostavili trag na svjetskoj razini, a biti će otvorena do kraja rujna.

Inspiracija za ovaj projekt bile su ribarske priče o vječnoj borbi čovjeka i mora utkane u svaku poru njihovih potomaka, a u tom nesigurnom poslu, koji je othranio hvarske obitelji na dalekim oceanima, izgubljeni su brojni životi.

- Unatoč nedostatku formalnog obrazovanja, bili su vrsni u plovidbi, a hvarski brodograditelji i u izgradnji brodova. Nalazimo ih u najvećem broju na pacifičkoj obali Sjedinjenih Američkih Država i na Novom Zelandu, te nekolicinu u Meksičkom zaljevu i u Australiji, stoji u najavi izložbe.

Zanimljivi su podaci da je primjerice Peratrovich Island na Aljasci dobio ime po Hvaraninu, da je prva Europljanka rođena na kalifornijskom otoku Catalina bila malena Ruth, pripadnica hvarske obitelji Maricich, a da je najvećeg tunolovca na svijetu izgradio Starograđanin Martin Petrich 1949. godine u Tacomi, Washington.

Detalje o izložbi ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska doznala je od autorice izložbe Branke Bezić Filipović iz splitske podružnice Hrvatske matica iseljenika: