20. kolovoza 1823. - Umro Friedrich Arnold Brockhaus

Kao što je Britannica pojam za najbolju enciklopediju na engleskom jeziku, tako je Brockhaus pojam za najbolju enciklopediju na njemačkom jeziku.

Za njezin nastanak najzaslužniji je Friedrich Arnold Brockhaus, koji je umro 20. kolovoza 1823. Na sveučilištu u Leipzigu Brockhaus je studirao jezike i književnost. Nakon završenog studija vratio se u rodni Dortmund i bavio uvozom engleske robe. Taj posao nekoliko je puta selio, a na kraju je završio u Amsterdamu. Tu se od 1805. počeo baviti izdavaštvom. Međutim, nizozemske vlasti nisu dobro prihvatile Brockhausove publikacije, pa se nakon češćih skandala vratio u svoju domovinu. Tu je naišao na posrnuli izdavački projekt Konverzacijskog leksikona, otkupio prava i 1811. završio te objavio prvo izdanje prve njemačke enciklopedije.

U duhu prosvjetiteljstva osamnaestoga stoljeća Renatus Loebel i Christian Frenkel su 1796. u Leipzigu odlučili izraditi i objaviti njemačku enciklopediju. Tada zvan Leksikon sadržavao je podatke iz geografije, povijesti, mitologije i biografije. Te je podatke Brockhaus nadopunio novima, članci i pojmovi vrlo su mu kratki i jezgroviti, a podaci od njegova vremena slove za vrlo pouzdane. U devetnaestom stoljeću ta je enciklopedija doživjela trinaest izdanja! Postala je sinonim kvalitete i pouzdanih podataka, čak i o živim osobama i novim podacima i događajima. Očev posao nastavili su sinovi, a od trinaestog izdanja enciklopedija se u čast Friedricha Arnolda zove njegovim imenom, jednostavno: enciklopedija Brockhaus.