Ovo su najbolji maturanti ove generacije

Marko Rajković, učenik III. gimnazije iz Osijeka koji je ostvario najbolji, stopostotni rezultat na ispitu iz Informatike ovogodišnje državne mature, primio je za svoj uspjeh novoosnovanu Nagradu Sakač koja se ove godine dodjeljuje prvi put.

Marku Rajkoviću su nagradu, u iznosu pet tisuća eura, na svečanosti u Ministarstvu znanosti i obrazovanja uručili ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka DivjakBoris Sakač, utemeljitelj Nagrade, koji je sudjelovao u rukovođenju informatičkom podrškom na Olimpijskim igrama od 1984. do 2010. godine.

Posebnim priznanjima i s 2,5 tisuće kuna Ministarstvo je nagradilo 20 učenika i učenica za izniman rezultat iz ispita Hrvatskoga jezika, matematike i obveznoga stranog jezika, na višoj, A razini.

- Važno je ulagati u znanje, ne biti zavidan na tuđim rezultatima nego se na njih ugledati i nadati se da ćemo jednog dana mi biti ti koji će rasturati. Bit će nas raznih zanimanja i zato se trebamo međusobno pomagati za dobrobit svih nas, jer ako mi nećemo, tko će, poručio je Marko Rajković.

Ministrica Divjak je rekla kako je ta nagrada i prilika da se vidi koliko je važno dati doprinos u nagrađivanju i prepoznavanju onih najboljih. Izrazila je zadovoljstvo što je uvedena nagrada za Informatiku jer je i u sklopu kurikularne reforme stavljen naglasak na digitalnu transformaciju škole.

- Ne promoviramo digitalizaciju radi digitalizacije, nego radi boljih ishoda učenja, ona je u službi boljih šansa naših učenika na tržištu rada, alat bez kojeg teško da ćemo prosperirati, ocijenila je.

Sakač: Informatika je danas osnova pismenosti koju treba što prije savladati

Utemeljitelj Nagrade, Boris Sakač, doajen hrvatske informatike i dugogodišnji savjetnik Međunarodnog Olimpijskog Odbora u Lausannei, svjedok je informatičke revolucije, dok je radio na Olimpijskim igrama tako se najbolje mogao izračunati precizni rezultat, a danas je njihova organizacija bez informatike nezamisliva na svim razinama, kao i u svim drugim djelatnostima.

- Da bi uhvatili korak s razvijenim svijetom bitno je obrazovati mlade da se služe informatičkim alatima, digitalna pismenost je razumijevanje kako vam informatika može pomoći u vašem poslu, ustvrdio je. Također, pozdravljaju uvođenje obaveznog predmeta Informatike u škole.