Zagorski štrukli puni ljubavi

Nakon zagorskog purana i zagorskih mlinaca, još je jedan tradicionalni specijalitet na putu do europske zaštite. Zagorski štrukli, ili štruklji, kako ih zovu u nekim krajevima, dobili su zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla.
Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!
U slastičarnici u Bedekovčini proizvode se tradicionalni zagorski štrukli - Štefica Gulija postupak je naučila od svoje majke. Sir, jaja i brašno stižu od lokalnih proizvođača. I najvažnije, tijesto se razvlači ručno.

- To je vučeno tijesto i ono mora biti tanko, ruka mora to prepoznati, imamo mi recept, sve to stoji ali ruka mora, kao što i nepce mora prepoznati rahlost tog nadjeva - uvjerava Gulija.

Štrukli, a negdje ih zovu i štruklji, mogu se ukuhati u juhi, zapeći s vrhnjem ili pak ispeći dok kora ne poprimi zlatnu boju.

Postupak izrade prepoznatljivog zagorskog deserta definirali su proizvođači okupljeni u udrugu Tradicija Zagorja, uz pomoć Krapinsko-zagorske županije.

- Prije svega jedan zagorski štrukelj mora imati u sebi jako puno ljubavi, ljubavi prema tradiciji - kaže Ivan Đurkin-Benkotić, predsjednik Ceha ugostitelja Krapinsko-zagorske županije.

Njihov entuzijazam, ponos i strast prepoznati su na nacionalnoj razini. Zagorski štruli dobili su od ministarstva poljoprivrede prijelaznu nacionalnu oznaku zemljopisnog porijekla, zaštitili smo naziv zagorski štruklji odnosno štrukli. I jedna zagorska tvornica već proizvodi "štruklje", ručno vučene, po tradicionalnoj recepturi.

U udruzi se nadaju skoroj zaštiti na razini Europske unije, a restorane i proizvođače pozivaju da se uključe u postupak certificiranja. Kupci će tada znati - riječ je o receptu zagorskih baka.