Obnovljene orgulje u osječkoj konkatedrali

Nakon više od 80 godina obnovljene su orgulje u osječkoj konkatedrali. Dvije godina trajala je restauracija u majstorskoj orguljaškoj radionici u Sloveniji. Cijeli je instrument rastavljen, a ovih dana, u dijelovima, orgulje su se vratile kući.
Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!
Kada je izgrađena, osječka neogotička crkva, bila je, kao i danas, prava arhitektonska ljepotica, s tornjem visokim 94 metra. Trobrodna crkva dugo nije imala odgovarajuće orgulje. Godine 1933. za nju ih je izgradio salcburški graditelj Hans Mauracher. Prije dvije godine gotovo osamdeset posto instrumenta nije bilo u funkciji pa je odlučeno da se moraju u cijelosti obnoviti.

- Naše orgulje su prošle i Drugi svjetski rat i Domovinski rat i crkva je bila dosta oštećena. Orgulje su bile tokom svoje povijesti malo obnavljane, sredstava nije bilo dovoljno i došle su do svojega dna. Pokazala se potreba da se orgulje obnove, ali jasno je da je njihova obnova zahtijevala velika sredstva, objašnjava župnik Župe svetih Petra i Pavla vlč. Adam Bernatović.

Obnova je koštala oko 4 milijuna kuna, no restauracijom će im biti udahnut, tvrde majstori orguljaši, novi stogodišnji život. U orguljaškoj radionici Škrabl do sada su restaurirali četiristotinjak orgulja, no ove osječke najveće su i najzahtjevnije.

- Te orgulje su na visini od 10 do 18 metara bile građene, imale su oko šezdeset registara, a sada smo mi dodali još 2-3 registra, i bit će ih ukupno 63, kaže Vinko Murko iz orguljaške radionice Škrabl iz Rogaške Slatine.

Kao što je bila zahtjevna njihova restauracija, tako je zahtjevno i  sastavljanje. Treba spojiti stotinjak tisuća dijelova. Radovi će trajati oko tri mjeseca, nakon čega će Osječani omiljene orgulje moći čuti u punom sjaju.