Mala Vižinada postaje turistički hit

U zaleđu velike turističke destinacije, Poreča, i mala Vižinada uspješno je pronašla svoj turistički put. Odmor u zelenilu, očuvana priroda, sportske aktivnosti, enogastronomija - njezini su turistički aduti. Umjesto pretjerane gradnje i velikih kompleksa gostima nude domaćinsko ozračje.

Obitelj Pilat prije 4 godina stoljetnu kuću i štalu uredili su u vilu za odmor. Investicija je bila velika, no nisu požalili. Problema s popunjenošću nema.

- Kod nas ova godina je bolja nego ikada. Mi smo puni sve do 10 mjseca čak i 11-tog, a od trećeg smo počeli - zadovoljan je Eliđo Pilato, vlasnik kuće za odmor.

Na području Vižinade je oko 150 kuća za odmor. Sve su dobro popunjene, u njima je do sada ostvareno oko 25 tisuća noćenja.

- Većina njih dolazi radi mira. Vižinada im je oaza mira. Tu svaki gost koji dođe u turističku zajednicu kaže da dolazimo radi mira, da se odmori od buke - kaže Lidija Legović iz turističke zajednice Vižinada.


Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!


Mnogi upravo kroz turizam plasiraju svoje poljoprivrede proizvode. Baš poput obitelj Sošić koja proizvodi oko 70 tisuća litara vina godišnje, uglavnom autohtone sorte - malvaziju i teran.

- U vlasništvu smo nekoliko enoteka, trgovine, tako da kroz njih prođe 50% naših proizvoda što u buteljama, što u rinfuzi - otkriva nam Adrijano Sošić, vinar iz Vižinada.

Luksuzne kuće za odmor, obiteljska gospodarstva i autohtoni proizvodi - očitu su uspješan recept za turizam Vižinade.