Skradinski buk - biser Nacionalnog parka Krka

Nacionalni park Krka, radi zaštite bioraznolikosti još prije dvije godine uveo je ograničenje broja posjetitelja na svom najatraktivnijem lokalitetu - Skradinskome buku. Onamo, naime, hrli većina gostiju, a broj im iz godine u godinu raste. Plan je novim atrakcijama popularizirati srednji i gornji tok kako bi se dodatno rasteretili slapovi.

Skradinski buk, posljednji Krkin slap na njezinu putu do mora, i za ljetnog vodostaja, ostavlja bez daha. Fotografska uspomena obvezna je. Kao i kupanje. Premda voda mjeri samo 19 stupnjeva.

Skupina francuskih turista uživa u slapovima. No očekivali nisu tolike gužve u Nacionalnom parku. Brojač, uveden zbog ograničenja broja posjetitelja, ipak nije zabilježio vrhunac.  

- U istom trenutku na Skradinskom buku ne može biti više od 10 tisuća posjetitelja. Smatramo da je to vrlo dobro zbog sigurnosti posjetitelja i zbog zaštite prirode, kaže ravnateljica NP Krka Nella Slavica, ravnateljica Nacionalnog parka Krka.

- Najviše zbog flore i faune u Nacionalnom parku i zbog te biološke raznolikosti, objašnjava stručni voditelj NP Krka Drago Marguš

Stoga rijeku gostiju žele skrenuti uzvodno. Uredili su stotine kilometara biciklističkih i pješačkih staza. A glavna je atrakcija tek u planu. Viseći most - po dužini treći na svijetu.
Uskoro nova atrakcija na Krki - viseći pješački most

- Već smo predali dokumentaciju za izdavanje lokacijske dozvole za most koji će spajati utvrde Nečven i Trošenj, ističe Slavica.

No zasada su mjere protiv gužvi na inače najdužemu Krkinu slapu nužne.

Privlači Skradinski buk čak 97 posto svih posjetitelja Nacionalnog parka. A na godinu ih je milijun i 300 tisuća.