Neil Armstrong umro pod sumnjivim okolnostima?

The New York Times je prošli tjedan objavio da je zaprimio dokumente na 93 stranice koji otkrivaju spor obitelji najpoznatijeg astronauta u povijesti s malom bolnicom u Ohiu gdje su ga liječili i operirali.
Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!
Cincinnati Enquirer također je zaprimio dokumente koji su poslani anonimno.
Prema novinskim napisima, obitelj je zaprijetila da će javno optužiti bolnicu zbog nesavjesnog rada.

Na kraju su se tajno nagodili, čime je izbjegnut skandal. Bolnica je isplatila 6 milijuna dolara, od kojih su 5 milijuna dobili Armstrongovi sinovi, Rick i Mark u zamjenu za njihovu šutnju.

U lipnju 2014. je Marcova supruga, odvjetnica Wendy poslala email s prijetnjom da će s time izaći u javnost na 45. godišnjicu misije Apollo 11, u kojoj je Armstrong postao prva osoba koja je kročila na Mjesec.

- Ako ovo izađe u javnost, šteta vašem ugledu bit će puno veća nego bilo koja zamisliva presuda porote, napisala je Wendy, a prenio Cincinnati Enquirer.

- Nijedna institucija ne želi da je se povezuje sa smrću jednog od najvećih američkih heroja, rekla je Bertha Helmick, odvjetnica Armstrongovih unuka na sudskim ročištima, a prenosi Times.

Armstrongova druga žena Carol htjela je da se zna da nije sudjelovala u nagodbi.

Slučaj se odnosio na odluku bolnice u Fairfieldu, u Ohiu, da se Armstronga ne podvrgne odmah operaciji u trenutku kada je počeo pokazivati znakove ubrzanog unutarnjeg krvarenja, nekoliko dana nakon koronarnog premoštenja.

Prvotna odluka o operaciji ugrađivanja premosnice također je bila upitna.
Glasnogovornica bolnice rekla je za Enquirer da je objavljivanje detalja "vrlo razočaravajuće".

Unovčavanje brenda?

Nagodbe zbog nesavjesnog medicinskog liječenja uobičajene su u Sjedinjenim Državama, a tek oko pet posto slučajeva završi na sudu, kaže Michelle Mello, profesorica prava na Stanfordu. Bolnice su osigurane od rizika. Prema Mello, najveća nagodba liječnika u 2018. godini zbog smrti muškarca u 80-ima iznosila je 1,49 milijuna dolara.

Svi takvi slučajevi prijavljuju se Nacionalnoj bazi podataka praktičara, ali ne i nagodbe bolnica koje su rijetke.

Slučaj je istaknuo vrijednost imena Armstronga, ali i općenito astronauta iz NASA-ine zlatne ere.