16. kolovoza 1977. - Umro Elvis Aaron Presley

Na svojem imanju Graceland u Memphisu od srčanog je udara 16. kolovoza 1977. umro Elvis Aaron Presley, ikona glazbene pop kulture. "Kralj je mrtav!" pisalo je na naslovnicama novina diljem svijeta.

O kakvoj je glazbenoj veličini riječ pokazuju Elvisove pjesme, koje se i danas bez problema probijaju na vrhove top-ljestvica. U mladosti je na njega najviše utjecao gospel pjesme, ali i country te blues. Osim toga, pripadao je prvom naraštaju koji je odrastao uz gramofonske ploče, radijske prijamnike i jukeboxe.

Karijeru je započeo gotovo slučajno. Za vrijeme stanke za ručak otišao je u glazbeni studio i otpjevao dvije pjesme majci za rođendan. Producenti su ga primijetili i ubrzo je slijedio vrtoglavi uspon. Mlad, zavodničkoga glasa, stasa i ponašanja Elvis je bez problema pokorio svijet.

Godine 1956. snimio je pet zlatnih ploča i preko noći od "rockabilly južnjaka" postao najveća zvijezda na svijetu. Početkom šezdesetih napravio je zaokret u karijeri, kad je nakon "izvornog" rock 'n' rolla počeo pjevati i skladbe drugačijeg sadržaja i melodike te snimati klišeizirane filmove, pokušavajući postati "obiteljski zabavljač".

Njegov zvjezdani uspon nije pratila sreća u osobnom životu. Imao problema s opijatima, brak mu se raspao, nizao je ljubavne skandale! Ubrzo nakon što je umro proširila se priča da je Elvis živ i da je samo želio mir, pa se povukao iz javnog života. Živ ili mrtav, bio je i ostao kralj rock "n" rolla. Nadahnuo je mnogobrojne sljedbenike s obiju strana Atlantika i nije čudno što je rock u mnogim varijantama i dalje najpopularniji glazbeni pravac na svijetu.