Split: 40 godina na UNESCO-ovu popisu baštine

U Splitu je otvorena izložba 'UNESCO 40' kojom se obilježava upis Diklecijanove palače i stare gradske jezgre na UNESCO-vu listu svjetske baštine.

Istaknuti umjetnici splitske suvremene scene fotografijama, animacijama i video instalacijama pokazali su bogato nasljeđe Splita: Mislim da je važno da se 40. godišnjica obilježi medijskom umjetnošću iako se ona smatra eksperimentalnom, no zapravo je sve počelo u Splitu Crvenim Peristilom 1968. godine, napomenuo je ravnatelj Galerije umjetnina Split Branko Franceschi.

- Dali smo kreativnoj strani naših umjetnika prostor da se izraze u perforamansu, videu, zvuku i pokažu novo promišljanje života u palači i to u vrijeme kada stvaramo jedan novi, drugačiji grad. Vjerujem da će se mnoge iznenaditi, ja jesam, poručio je gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara.

Autor izložbe je Ivan Perić koji je istaknuo da je svaki rad je drugačiji: Svi oni tretiraju gradsku jezgru i palaču na svoj poseban način, rekao je Perić, a upravo se ta posebnost vidi na 14 izloženih radova.

Među njima je i djelo Petra Grimanija koji je svoje impresije počeo bilježiti prije više od 20 godina: Čistio sam sfingu od izmeta i uzeo sam bruškin, a da dojam bude bolji obukao sam odijelo, a moji prijatelji su fotografirali, objasnio je Grimani.

Izložba je - slažu se posjetitelji - vjerno prikazala život u povijesnom Splitu sa svim svojim ljepotama, ali i  problemima.