Bliži se 304. sinjska Alka

Sutra se trči Bara, u subotu Čoja, a Alka tradicionalno prve nedjelje u kolovozu. Sudionici Alke mogu biti samo neporočni žitelji Sinja i Cetinske krajine a trojica neporočnih bili su u našem splitskom studiju.

Sinjska alka, natjecanje alkara kopljanika, održava već 300 godina u prvoj polovici kolovoza u spomen pobjede nad Osmanlijama 1715. Alkari jašući u punom trku gađaju kopljem alku obješenu na konopcu razapetom preko trkaće staze.

Od 2010. Alka je dio UNESCO-ve kulturne nematerijalne baštine. Petkom se održava Bara, subotom Čoja, a nedjeljom Alka. U alkarskoj povorci sudjeluje i momačka četa na čelu sa zapovjednikom-arambaša; vodiči Edeka, štitonoša i buzdovanđije, limena glazba, vojvodin ađutant i vojvoda-zapovjednik alkarske povorke,barjaktar s pratnjom, te alkari kopljanici na čelu s alajčaušem-zapovjednikom čete.

O pripremama za 304. Alku u emisiji Dobro jutro, Hrvatska razgovarali smo s vojvodom Boškom Ramljakom i alkarom Mariom Šušnjarom, slavodobitnikom 2010. godine, a uoči razgovora donosimo i reportažu iz Sinja: