Hitni koridor - vozačima mali pomak, unesrećenima život

Nedavno je u Hrvatskoj pokrenuta medijska kampanja za osvještavanje vozača o važnosti propuštanja intervencijskih vozila kako bi što brže stigli na mjesto nesreće.

Povećanje  prometa na žalost  rezultira i povećanjem broja prometnih nesreća. U takvim situacijama važno je da vozila hitne pomoći,  MUP-a ili vatrogasna navalna vozila što prije stigne do mjesta nesreće. Da bi interventna vozila brzo i sigurno stigla do mjesta nesreće te pomogli unesrećenima, a time u većini slučajeva i spasili nečiji život, potrebno je omogućiti njihov prolazak formiranjem tzv. Hitnog koridora.

Hitni koridor formira se na način da se vozila koja se nalaze u desnoj traci pomaknu što više udesno, a vozila koja se nalaze u lijevoj traci što više ulijevo. Stvaranje Hitnog koridora propisano je i Zakonom o sigurnosti prometa na cestama, čl. 152. Na žalost, ovo pravilo u praksi funkcionira samo ukoliko se svi vozači pridržavaju i dopuštaju interventnim vozilima neometan prolaz do mjesta nesreće.

U cilju podizanja svijesti vozača o važnosti formiranja Hitnog koridora, HAC je ove godine pokrenuo edukativnu kampanju koju uz partnere podržavaju i ostali koncesionari autocesta u Hrvatskoj.

Pridržavanje obveze o formiranju Hitnog koridora za vozača je „mali pomak" lijevo ili desno, dok je za unesrećenog koridor prema životu.

Više o važnosti hitnog koridora i o edukativnoj kampanji govorio je u emisiji Dobro jutro, Hrvatska Hrvoje Ordulj, glavni inženjer u Odjelu za promet Hrvatskih autocesta.