Zadar: premijerno izvedena Gogoljeva 'Kabanica'

25. Zadarsko kazališno ljeto završeno je premijerom predstave 'Kabanica', nastale prema tekstu poznate Gogoljeve pripovijetke. S vrlo malo teksta na kazališne su daske prenesene i sjeta i groteska.

U koprodukciji Drame plus i Hrvatskog narodnog kazališta Zadar, Gogoljev je klasik zaživio zahvaljujući mladim snagama.

- Napravili smo jednu suvremenu dramatizaciju koja zapravo govori o ugnjetavanju malog čovjeka i socijalnoj nejednakosti koja je u našoj zemlji više nego aktualna. Zanimljiv je taj glumački ansambl s mladim ljudima koji su prošli audiciju. Radili smo nekih mjesec dana i jako smo zadovoljni, izjavio je redatelj Vinko Radovčić.

Iako je predstava postavljena relativno brzo, ideja se razrađivala godinama: U našoj verziji ključni element je taj da Akaki diže kredit, što nije po Gogolju, tako da je to jedna mala suvremena sekvenca, ali naravno ima tu elemenata i suvremenog kazališta, fizičkog i neverbalnog teatra. Imamo šest stranica teksta u predstavi, dodao je Radovčić.

Bila je to druga premjera na ovogodišnjem Kazališnom ljetu: Prva premijera je bila ona Zadarskog plesnog ansambla 'Alisa i bijeli zec'. Jako smo zadovoljni interesom publike. Također, moram spomenuti i Zadar Jazz/blues, ovogodišnji festival koji je polučio veliki uspjeh, komentirala je Nena Ninčević Mandić iz HNK-a Zadar.