Via Adriatica za Udrugu Latica

Planinar i alpinist Mario Carek treća je osoba koja je propješačila Via Adriaticu, tisuću kilometara dugačku stazu koja spaja planinarske putove od Istre do Prevlake. Njegov je pothvat i humanitarnog karaktera, jer je pod motom Milijun koraka prikupljao sredstva za uređenje prostora Udruge za osobe s intelektualnim poteškoćama Latice iz Koprivnice.

Od Pule do Prevlake, planinarskim stazama, u srcu ljeta. Planinar i alpinist Mario Carek uspješno je u nešto više od mjesec dana propješačio Via Adriaticu.

- To je prva hrvatska dugometražna staza, koja bi se, znači, borimo se da opstane, da ju ljudima... privučemo im pažnju, znači, da ima čim više hodača, jer hodači čine stazu, govori.

Mario na leđima nije nosio samo težinu svoje opreme nego i težinu potrebe 80-ak članova udruge Latice iz Koprivnice, koja brine o osobama s teškoćama u razvoju i intelektualnim teškoćama, starijima od 21 godine.

Akciju je poduprla i srodna dubrovačka udruga "Rina Mašera", u kojoj razumiju potrebu za ovakvom pomoći. U Dubrovniku najviše nedostaje volontera.

Milijun koraka znatno je pomoglo, ali nije bilo dovoljno da prikupi sav potreban iznos za udrugu Latice, koji premašuje dva i pol milijuna kuna. Akcija prikupljanja novca stoga se nastavlja.