Tamo gdje se gnijezde morske kornjače

Zadivljujuće snimke stižu iz Grčke. Prije nekoliko mjeseci onamo su se otisnule i jadranske morske kornjače kako bi na plažama u istočnom Sredozemlju položile jaja.

S tom zanimljivom pričom dolaze i ohrabrujući podaci - znanstvenici su iznimno zadovoljni sezonom gniježđenja - samo na jednoj plaži izbrojili su više od 2.000 gnijezda.

- Morske kornjače borave u Jadranu, provode jedan dio svog života tu, tu se hrane i u trenutku kada dostignu  spolnu zrelost ili kada je vrijeme za parenje odlaze u zemlje istočnoga Mediterana gdje izlaze na plaže i polažu jaja, kazala je Maša Frleta-Valić s Instituta "Plavi svijet".

I evo jaja! Da sve protekne bez problema, tu je i vojska babica - grčka udruga za zaštitu morskih kornjača Archelon ima čak 750 volontera. Mjere majke, vode brigu da ih se ne uznemirava, obilježavaju ih, na neke postavljaju i odašiljače. Premještaju i gnijezda ako su preblizu valova.

- Isto tako, volonteri koji obilaze te plaže i pregledavaju ta gnijezda zaštićuju, na gnijezdo se postavlja jedna metalna mreža s dovoljno velikim prorezima koji omogućuju malim kornjačama da iz gnijezda izađu, rekao je Draško Holcer, koordinator projekta LIFE Euroturtles iz Hrvatskog prirodoslovnog muzeja.

I izašle su, baš ovaj tjedan. Juriš malenih prema moru nadgledaju istraživači u sklopu projekta Life Euroturtles - u kojem sudjeluje šest mediteranskih zemalja. Naši su zaštitari kornjača - Hrvatski prirodoslovni muzej i Institut Plavi svijet.

Dvije tisuće novih gnijezda samo na ovoj plaži znak je da glavate želve u Sredozemlju više nisu ugrožene. Pomogao im je najveći neprijatelj - čovjek - a o ljudima ovisi i budućnost ovih ljupkih gmazova. Uostalom, u morima i oceanima žive više od 100 milijuna godina.