Knin ostala 346 dana u godini

Grad s nekoć u prosjeku najmlađom populacijom stanovništva u Hrvatskoj - s 15 tisuća žitelja, 2011. pao je na manje od 10 tisuća. Danas, zahvaljujući ekološko-demografskom projektu, svaka beba na poklon dobije sadnicu drveta. Što više beba, bit će više drveća i hlada u gradu koji je ljeti jedan od najvrućih u zemlji.

Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!

Možemo reći da su mladi Kninjani, s onim malo starijima, perspektivu i budućnost uzeli u vlastite ruke. Jer u Kninu djeluje na desetke udruga koje u ovom trenutku putem raznih projekata zapošljavaju oko 300 ljudi. Gotovo koliko i najveći kninski gospodarski subjekt - tvornica DIV.

Svakog 5. kolovoza Knin je u središtu pozornosti cijele Hrvatske. No Kninjani se često žale da se njihov grad zanemaruje ostala 364 dana u godini.

Svaki put kad se u Kninu rodi dijete, gradonačelnik Marko Jelić uzme nalivpero i napiše čestitku.

- Poželim im da ih kroz život ne prate previše brige. Želim da budu časni i dostojanstveni - kaže.

Uz čestitku ide i novčana pomoć, tri tisuće kuna za prvo dijete, pet za drugo, sedam za treće, deset tisuća za četvrto. A sve kako bi se zaustavilo iseljavanje iz Knina koji je od 2011. napustila trećina ljudi.

Kad je u drugoj polovici 80-ih otvorena kninska bolnica, u njoj se rađalo oko 1000 djece godišnje. Krajem 90-ih, nakon rata, rađalo se oko 400 djece godišnje. Sada je ta brojka pala ispod 200.

Franka Martinović, rodilja iz kninske bolnice, ne opterećuje se sve većim odljevom ljudi iz grada. Franka ima smisao života.

- Kad vidite dijete, sve zaboravite, to stvarno jest istina. Prekrasan osjećaj. Majčinstvo je stvarno dar - kaže nam.

Budućnost vidi u Kninu. No dvije trećine njezina srednjoškolskog razreda već je otišlo. Kao i djeca glavne sestre na odjelu, Katice Pekić - što zbog posla, što zbog obrazovanja.

- Ja sam dosta s mladim obiteljima pričala, s mamama koje rode, međutim žalosno je čuti kada kaže: 'Sestro, čim beba napuni tri mjeseca, ja idem u Njemačku' - kaže nam Perić.

Nicol je jedna od prvih kninskih eko-beba. Pri rođenju dobila je dar koji stoji uz krevet - sadnicu drveta.

- Meni je to prekrasno. Ipak, kad odraste i uspije stablo, nadamo se da će uspjeti, da će biti super uspomena kad se rodila, da je imala nešto svoje, smatra majka Franka Martinović.

Eko-bebe projekt je kninske udruge Krka. Prije nekoliko tjedana podijelili su u rodilištu poklon-pakete.

- Sadrže i sadnicu stabla, odnosno bon za preuzimanje stabla, mali jedan beverinček, slinček, platnenu vrećicu da građani smanje uporabu plastičnih vrećica, jednu brošuricu kako se odvaja otpad, objašnjava Inga Kukolj, tajnica Ekološke udruge "Krka".

Gradonačelnik ipak vidi mali pomak na bolje.

- Ono što nas sigurno hrabri je da smo u prošloj godini imali povećanje od 20 % novorođene djece, to jest 2017. je bilo 90, a prošle godine 109, dodaje Jelić.

Novi vrtić, stipendije, ekoprojekti - puno Knin čini za djecu, ali posla za njihove roditelje i dalje nedostaje. I to je razlog što se još uvijek iz grada češće odlazi nego vraća.