Brodogradnja kao umjetnost

U najboljem aktualnom trenutku, ili možda najgorem za hrvatsku brodogradnju, u Splitu je otvorena izložba 'Škver' autora Vilima Halberta. Nije to epitaf hrvatskoj brodogradnju, već proslava škverana kao umjetnika i broda kao najvećeg umjetničkog djela.

Zvukom, slikom, dodirom čak i mirisom, trogirski akademski kipar Vilim Halbert posjetitelje uvodi u unutarnji život brodogradilišta i mistični svijet brodske utrobe gdje je ruzinavo, vruće, bučno, a čisti zrak stiže cijevima poput ovih.

- Htio sam pokazati pravi škverski ugođaj. Što se u biti događa u škveru za vrijeme dok se stvara i rađa brod, cilj je bio potaknuti posjetitelje na razmišljanje, stvorit interaktivnu skulpturu koja će komunicirat s publikom na način da možemo proći kroz nju, da je možemo dodirivati, da je možemo okušati, da se osjećamo kao sastavni dio skulptrure, objašnjava Vilim Halbert, akademski kipar i autor izložbe.

Škver je Halbertu sastavni dio života. Odrastao je u susjedstvu Brodotrogira, s brodograditeljima u obitelji, jer uglavnom tako je to u Trogiru. Stoga ne čudi što mu je to odredio umjetnički put. Ova je izložba njegova 10. o škveru.

- Pokušao sam i na samom ulazu postići da se ulazi preko pločica i da posjetitelji osjete zvuk teškog metala i željeza, napominje Halbert.

Ova je izložba svojevrsna kulminacija i rezime Halbertove jedanaestogodišnje opčinjenosti brodogradnjom i škveranima. Oni su za Vilima najveći umjetnici, koji komadiće željeza pretvaraju u njegovo savršenstvo - brod.

- Po meni oni su najveći umjetnici koji od sirovog željeza naprave skulpturu u koju je utkano znanje, kaže Halbert.

Zanimljivo je da je Halbert u umjetničke vode uplovio tek nakon što se zaljubio u svijet matematike, koja je kroz nacrte i geometriju prisutna i u njegovim umjetničkim djelima. Od MIOC-a, preko kamenoklesarske škole u Pučišćima na Braču u koju je sjeo sa 26 godina života, pa do akademije.

- Kreneš u jednom smjeru pa te vjetar i more prebace u neki drugi smjer. Nikad nije kasno za novi početak. Obitelj vuče jednu jako dugu tradiciju podvodnog ribolova, otac je višestruki prvak i cijela obitelj i more prate me cijeli život, ističe Halbert.

Ne možeš pobjeći od sebe i svoje okoline, kaže Halbert, i dokazuje to svojom isprepletenošću sa škverom. Svoja umjetnička djela tako stvara upravo u Brodotrogiru koji je njegov atelje godinama.

- Dali su mi radionice i cijeli škver na raspolaganje: od tehničkog ureda, varioca, otpadnih materijala, alata, znanja… Hvala ljudima koji su mi pomogli u ovome od ureda do varioca, poručuje Vilim Halbert.

Nadamo se da će Halbert i dalje svoja nadahnuća moći crpiti iz hrvatske brodogradnje i brodograditelja.