Školjkarenje u Raškom kanalu

U Raškom kanalu obitelj Catela, na nekoliko polja uzgaja školjke ili Crnogorke kako ih zovu Rakljanci. U ovaj su posao Catelini ušli prije nekoliko godina, na poziv jednog poslovnog partnera, kažu, kao grlom u jagode.

- Mi o tome nismo imali veze osim što su od tu ispod Papini, našega sela, brali pedoče, više od toga nismo znali. I onda smo zbog lokalpatriotskih razloga, to je ispod našega sela, smo to prihvatili i pošli u to, objašnjava Damir Catela, Rakalj.

Odluka se pokazala ispravnom, a morski kanal u koji se ulijeva rijeka Raša kao stvoren je za uzgoj dagnji.

- Uvijek govorim da su naši pedoči najbolji iz razloga jer je Raški kanal ipak dosta otvoren. Ima dosta struje, hrane, tu je oduvijek bilo stanište pedoča tako da mislim da su stvarno najbolji, ističe Catela.

U uvali Blaž, kao iscrtani na morskoj se površini nižu pergolari. Na njima nanizani grozdovi dagnji. Iz mora se vade polako, sa strpljenjem i posebno pažljivo uz pomoć stroja jer se na cijevima niže teret pretežak za ljudske ruke.

- Kad ih izvadimo iz mora moramo iz razrezati na manje komade da ih možemo ubaciti u mašinu. Mašina ih čisti, odvaja , onda ide u sortirku, tu maknemo razbijene i onda dolaze do pakiranja, kaže Elvis Catela.

Svakoga će dana ovako izvaditi nekoliko stotina kila dagnji i prodati ih za 20 kuna po kilogramu.

- Recimo sad su ovih 15 dana najpuniji i najbolje. Tu je priroda učinila svoje ii to je to i sad nemamo se čega sramiti. Pune su 99%, ističe Damir Catela.

Ne trebaju se sramiti ni ovoga broda - prave male tvornice na moru. Stigao je iz Italije, kupili su ga i opremili svime što im treba.

- To je trebao biti brzi brod, katamaran za prijevoz putnika, zadovoljni smo s njim. Dosta je širok, sve stane na njega. još malo da ga opremimo i za godinu-dvije, bit ćemo kompletni, kaže Damir Catela.

Kuju se tako planovi o dodatnom opremanju broda i proširenju posla. Jer iako su u njega ušli slučajno, uvukao im se pod kožu, pa sada bez dagnji ne mogu.