Prve maline u Ličkom Osiku

Rijetka su polja u Lici zasađena nekom drugom kulturom a da nije od voća šljiva ili jabuka, a od povrća krumpir. No u zadnje vrijeme, a to je nekih osam godina unazad, polako se domaće mlado stanovništvo odlučuje na odmak. Nedaleko Gospića u Ličkom Osiku tako je nastao prvi nasad malina.

- Nisam tolko ni planirao ispočetka. Najprije sam pola ovoga dijela tri tisuće kvadrata zasad smo podigli na sedam tisuća kvadrata i još smo jednu sortu ove godine posadili negdje oko dvije tisuće kvadrata - to je za kasniju berbu koja bi trebala krenuti za jedno petnaest do dvadeset dana tako da ispunimo kompletnu sezonu, naglašava Dragan Šop, iz OPG Šop, Lički Osik.
Temperatura u Lici ljeti se penje visoko, berači su u svojim redovima nasada i marljivo prebiru prstima. Predvodi ih Draganova supruga Dana Šop.  Ništa joj nije teško, kaže, već godinama radi sa osmjehom.
Ohrabruje podatak da na ovom polju obitelj Šop nema problema s radnom snagom koja je mahom iz sela. Radi se po satu a vrijedne ruke nakupe dnevno dosta kašeta.

- Dobro još se snalazimo tu, tu je i obitelj pa malinu još uvijek srećom ima tko brati, kaže Dragan. 
Planira ova obitelj otići korak dalje i krenuti projekt sušenog voća te uz maline upotpuniti ponudu s još nekim bobićastim voćem koje podnosi ličke uvjete.

Tada bi zaokružili proizvodnju ali ne ju i previše proširili jer tu je obično zamka, kaže nam Dragan, već samo onoliko koliko kao obitelj mogu odraditi. Sada zrelije maline prodaju proizvođaćima sokova.

Nerijetko u ovom nasadu došeću mještani ili s autom stanu prolaznici te uz polje kupe netom ubrane i gotovo sto posto ekološke maline.
Nasad maline blizu je ceste i željezničke pruge no puno je važnije što je blizu rijeke Like pa nije problem navodnjavanje. No problem s krupnoćom ploda predstavlja jako sunce.

Markica ličke izvornosti Lika quality, to je sve više prepoznatljiv znak među kupcima jer garantira da je riječ o ličkom proizvodu uzgojenom po najvišim standardima. A kad imate takvu markicu onda vam se lakše otvaraju vrata zahtjevnijeg tržišta. Tako su i maline našle put i do nacionalnog parka Plitvička jezera.

- To je početak, sve više i više ljudi prepoznaju da je to lička kvaliteta, ističe Dragan Šop. 
U Ličkom Osiku i okolici Gospića tek su dva ozbiljnija uzgajivača malina, a kod Brloga, kaže nam Dragan, još je jedan i to je sve od uzgajivača te zdrave bobice u Lici.

Pojavio se i u okolici Korenice uzgajivač aronije pa je to sve što se tiče atipičnog voćarstva u Lici. Upravo je to možda i dobro za ove uzgajivače, no i perspektiva za neke buduće, mlade, koji ne robuju ličkim poljoprivrednim standardima.