Zvone Lanterna - svjetioničar iz Slavonije

Svjetionik Veli Rat na Dugom otoku izgrađen je davne 1849. godine i najviši je na Jadranu sa svoja 42 metra. Već gotovo dvadeset godina u njemu živi Slavonac s obitelji koji osim što je svjetioničar, radi i kao vatrogasac.

Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!

Otkako su svjetionici automatizirani, stigne Zvonimir Švorćević biti i član lokalnog DVD-a. Vatru gasi, svjetionike više ne pali otkako se sve moderniziralo.

Do vrha svjetionika vode 164 stube, onima u kondiciji treba 5 minuta, drugima deset.

- Sada se na vrh penjem jednom dnevno. Prije, kada je bio petrolej, sam dežurao po noći, a prije se penjalo jednom prije ponoći i jednom iza ponoći, objašnjava Zvone.

I svi ovi turisti dolje, rado bi gore, ali se iz sigurnosnih razloga ne smije. Zato stalno u blizini škljocaju, propitkuju pa i ovjekovječuju prekrasnu vizuru.

Na ovom lijepom mjestu, Zvone je već 20 godina s obitelji. Ovaj Slavonac na svjetionicima je počeo raditi prije punih 30 godina, a do tada mora nije vidio. No sada je za domaće Zvone Lanterna.

A kad se ne penje na toranj i ne gasi vatru, naš svjetioničar je i sobar. Naime, već godinama Plovput iznajmljuje apartmane turistima. No i sam priznaje, želite li istinski mir, ljeti ga u svjetioniku i oko njega nećete dobiti.