DLJI: zadivljujuće večeri Marijinskog teatra

Jedan od najcjenjenijih i najpoznatijih baleta u svijetu, slavni Marijinski teatar, dvije večeri zaredom nastupio je na 70. Dubrovačkim ljetnim igrama, zadivivši brojnu publiku koja je tjednima unaprijed pokupovala ulaznice. Park Gradac pretvoren je u baletnu pozornicu za Četiri godišnja doba.

Već prvi taktovi Vivaldijeva proljeća očarali je publiku. Nakon dugog pljeska ni Dubrovčani ni svi gosti nisu mogli naći prave riječi hvale, a ljubav je, čini se, obostrana. Ugledne plesače oduševio je nastup u parku Gradac.

- Jako nam se svidjelo zato što je cijela izvedba vezana uz prirodu, i mogu se čuti ptice, osjetiti vjetar; tako da je doživljaj potpun na otvorenome. Ljepše nam je ovdje nego u nekoj dvorani, dojam je balerine Ekaterine Kondaurove.

- Jako mi se sviđa ovo mjesto. Zapravo je idealno mjesto za ovaj balet, jer je u prirodi, tu su ptice i zvuci prave prirode. Dobro je za ovo djelo, jer su Četiri godišnja doba upravo i djelo o prirodi, komentirao je koreograf Ilja Živoj.

Možda baš zato cijela predstava, i za publiku i za plesače, prošla je kao u transu: Nismo umorni, uvijek nakon izvedbe smo veoma uzbuđeni, i pod dojmom, tako da umor i ne osjećamo, istaknula je Kondaurova, a baletni plesač Roman Beljakov se nadovezao: Veoma smo zadovoljni, sve je prošlo jako dobro, na vrlo visokoj razini.

Balet Četiri godišnja doba, premijerno je izveden prije dvije godine, a to je i prva cjelovečernja baletna predstava koreografa Ilje Živoja, proglašena i nagrađena u premijernoj sezoni kao predstava godine u Sankt Peterburgu te dočekana s oduševljenjem u svijetu.

- Kad sam prvi put čuo, znao sam da bi bilo savršeno stvoriti balet na ovu glazbu. To je bio moj san, da stvorim nešto ovakvo. To je bilo prije dvije godine i to je bila moja prva suradnja s Marijinskim baletom, rekao je Ilja Živoj.

Upravo je nastup Marijinski baleta jedna od najvažnijih događaja ovogodišnjih Dubrovačkih ljetnih igara: To je bio događaj stvarno za čitavu Hrvatsku, jer nemamo često priliku vidjeti ovako virtuozne plesače. Marijinski balet je svakako prvi u svijetu uz Boljšoj, napomenula je intendantica Dubrovačkih ljetnih igara Dora Ruždjak Podolski.

Nakon nastupa u Njemačkoj i Španjolskoj, Marijinski balet upravo je Dubrovniku završio ovu sezonu. Nakon druge izvedbe u parku Grada slijedi zasluženi odmor.