Ljeti se više čita

Ljeto je vrijeme za odmor, more, sunce i kupanje, ali i za čitanje... Za popularizaciju čitanja puno su napravili Alis Marić i njezin portal 'Čitaj knjigu' te Hrvatsko čitateljsko društvo.

Unatoč prognozama da će knjiga izumrijeti, ona i dalje ima svoju publiku. Knjižnice su pune knjiga i knjige se posuđuju - to potvrđuju svi knjižničari koji kažu da je posuđivanje knjiga u porastu.

- Ljudi možda manje kupuju knjige jer ima puno novih naslova svaki mjesec, a novaca za knjige sve manje, ali to ne znači da manje čitaju. Ljeti se više čita. Ljeto i odmor su nekako sinonimi za čitanje i opuštanje jer čitanje je svojevrsno opuštanje, otplovljavanje u druge svjetove, svojevrsna meditacija, komentira autorica bloga Čitaj knjigu Alis Marić.

Za čitanje treba jednostavno uzeti vremena, a već 15 minuta dnevno je sasvim dovoljno: Ako se čita 15 minuta dnevno to znači da se može pročitati 1 knjiga mjesečno ili 12 knjiga godišnje, napominje Marić-

Hrvatsko čitateljsko društvo (HČD) je, pak, udruga entuzijasta koja se bavi promicanjem čitanja i pismenosti i 2013. godine pokrenula je kampanju Čitaj mi! o važnosti čitanja djeci od najranije dobi, a tu je i Čitateljski program za roditelje-zatvorenike i njihovu djecu ostvaren zajedno s udrugom RODA.

O čitateljskim navikama i njihovu razvoju u emisiji Dobro jutro, Hrvatska razgovralai smo s knjižničarkom Davorkom Semenić Premec iz Hrvatskog čitateljskog društva autoricom bloga Čitaj knjigu Alis Marić: